Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Inventatorul şaormei, Kadir Nurman, a murit la Berlin

Kadir Nurman a înfiinţat un stand în Berlinul de Vest în 1972, vânzând carne la grătar şi salată, într-o pâine plată. El a observat ritmul alert al oraşului şi s-a gândit că berlinezilor ocupaţi le-ar putea plăcea o mâncare pe care să o poată lua cu ei.

27 Octombrie 2013, 17:29 (actualizat 27 Octombrie 2013, 18:02) |
Kadir Nurman, într-o şaormărie din Berlin / FOTO: www.bz-berlin.de

Imigrantul turc Kadir Nurman, căruia i s-a atribuit inventarea kebabului (în varianta arabă, şaorma), a murit în Berlin, la vârtsa de 80 de ani, informează BBC.

Kadir Nurman a înfiinţat un stand în Berlinul de Vest în 1972, vânzând carne la grătar şi salată, într-o pâine plată.

El a observat ritmul alert al oraşului şi s-a gândit că berlinezilor ocupaţi le-ar putea plăcea o mâncare pe care să o poată lua cu ei.

Deşi există şi alţi inventatori ai "doner kebab-ului", contribuţia lui Nurman a fost recunoscută de Asociaţia Producătorilor de Doner Turcesc, în 2011.

Combinaţia de carne suculentă, tăiată felii de pe un băţ care se roteşte, cu toate ingredientele şi cu sos de ardei iute, a devenit un fast-food favorit în Germania şi în alte părţi ale lumii.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Doner Turcesc din Europa, la ora actuală există 16.000 de puncte de vânzare a acestui produs numai în Germania. Mai mult de 1.000 sunt în Berlin.

Companiile germane producătoare de carne şi de utilaje pentru grătar furnizează 80% din piaţa UE, potrivit corespondentului BBC din Berlin, Steve Evans.

Kadir Nurman, care a emigrat în Germania în 1960, nu are brevet de invenţie pentru produsul lui şi nu a putut profita de succesul kebabului.

Într-un interviu în Frankfurter Rundschau din 2011, el şi-a exprimat puţin amărăciunea legată de acest subiect. Nurman a spus că, totuşi, el a fost fericit că atât de mulţi turci au fost capabili să trăiască de pe urma kebabului şi că alte milioane de oameni l-au mâncat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 2°C
IASI 4°C 2°C
CLUJ 6°C 4°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 3°C 2°C
BRASOV 4°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 18 Noiembrie 2018, 06:32
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 16-11-2018
Deschidere: 8573.66
Maxim: 8593.79
Mimim: 8534.59
Variatie: 0.01%
TLV
2.37
0.63%
SNG
34.85
0.14%
FP
0.94
0.11%
TRP
0.36
0.28%
ATB
0.48
0.21%
EL
10.86
0.18%
SNN
8.45
0.48%
SNP
0.38
1.2%
SIF1
2.34
1.27%
M
27.40
0.36%
ARHIVĂ ȘTIRI