Invazie de urși pe străzile din Băile Tușnad. Opt animale au ajuns în mijlocul orașului atrase de resturile de mâncare din tomberoane

25 mai 2021, 12:21

Alarma s-a dat în Baile Tușnad, aseară, în jurul orelor 22. Localnicii au anunțat la 112 că o ursoaică și doi pui se aflau pe o alee din centrul orașului. Iar alți trei urși coborâseră din pădure până în faţa Primăriei.

La ora 23, un alt apel a fost înregistrat la numărul de urgență. Oamenii au semnalat un urs în faţa gării și încă un exemplar în faţa Primăriei. În total, opt sălbăticiuni au cutreierat orașul căutând hrană în tomberoane.

Jandarmii au folosit sirenele autospecialelor și lumina lanternelor pentru a îndepărta animalele și s-au asigurat că acestea nu se întorc în oraș.

Asediul urşilor în staţiunea Băile Tuşnad durează de mai bine de un deceniu, iar numărul urşilor care coboară în localitate crește de la un an la altul. Activiștii de mediu explică fenomenul.

Cristian Papp, expert WWF Romania: „Pe acolo pe unde coboară urșii în Tușnad, există un coridor ecologic. Problema e că trece exact pe la marginea stațiunii. Mai mult decât atât, numărul mare de urși în acea zonă se datorează și faptului că există o proastă gestionare a deșeurilor la nivel de comunitate”.

Cel puţin 40 de urşi îşi au bârlogul în pădurile din vecinătate, iar oamenii spun că nimic nu îi oprește, nici măcar gardurile electrice amplasate în jurul pubelelor de gunoi.

Cinci locuitori din Băile Tuşnad au fost răniți grav de urşi în ultimii tri ani. Numai anul acesta, jandarmii din Harghita au primit 58 de apeluri de urgență, prin care a fost semnalată prezența urşilor în localități.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite