Invazie de melci africani uriași, în Florida. Spectaculoși, dar periculoși pentru sănătatea oamenilor

Temuții melci africani de uscat gigant, cunoscuți de experții în specii invazive ca GALS, au fost observați în comitatul Pasco, la nord de Tampa, Florida.

02 Iulie 2022, 11:03 (actualizat 02 Iulie 2022, 11:16) Știrile TVR |
Melc african / Pixabay

Melcul african uriaș, care poate crește până la dimensiunea unui pumn și poate purta un parazit care provoacă meningită, a fost declarat eradicat din Florida de Sud anul trecut, după o luptă de un deceniu între oameni și dăunători.

Temuții melci - cunoscuți de cunoscătorii de specii invazive ca GALS - au fost observați în iunie de un grădinar din comitatul Pasco, la nord de Tampa, prima dată când o populație a acestora a fost detectată în afara Floridei de Sud.

Pentru a încerca să-i stăpânească, oficialii de stat au plasat în carantină o parte din județul Pasco din zona New Port Richey, în această săptămână. Nicio plantă, deșeurile din curte, resturile, compostul sau materialele de construcție nu pot fi mutate în mod legal fără permisiune, de teamă că moluștele lipicioase să nu se răspândească. Carantina se extinde de la o rază de aproximativ o jumătate de milă de la populația de melci identificată și se poate schimba sau crește, dacă se găsesc mai mulți melci.

Întoarcerea melcilor a fost o evoluție surprinzătoare și nedorită, într-un stat în care fauna sălbatică face în mod obișnuit titluri de Breaking News - un piton birman de 215 de kilograme a fost prins în Everglades la sfârșitul anului trecut - și în care speciile invazive fac de obicei ravagii. În timpul unei primăveri deosebit de ploioase, în urmă cu câțiva ani, exterminatorii din județul Palm Beach au primit un val de apeluri despre broaștele Bufo, a căror toxină este atât de otrăvitoare încât poate ucide câini, găsite împerechindu-se în bazine.

„Comitatul Pasco este mai uscat decât Florida de Sud, deoarece aveți acea zonă mare de habitat cu tufișuri”, a spus Bill Kern, profesor asociat la Universitatea din Florida, specializat în gestionarea faunei sălbatice neplăcute. Melcilor africani giganți de uscat „le plac de obicei umezeala și le place vegetația densă”.

„Desigur, în zonele care sunt irigate, cum ar fi pepinierele sau în peisajele de acasă, vor fi perfect fericiți”, a adăugat el.

Periculos pentru oameni și animale

 

 

Melcii de uscat giganți africani reprezintă „unul dintre cei mai invazivi dăunători de pe planetă”, potrivit Departamentului pentru Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Florida. Ei mănâncă peste 500 de tipuri de plante – și, de asemenea, se hrănesc cu tencuiala caselor, „ca sursă de calciu”. Se ascund în locuri răcoroase și umede în timpul zilei, se hrănesc noaptea și depun multe mii de ouă de-a lungul vieții. Unii melci pot crește până la peste 20 de centimetri lungime și 12 cm lățime.

Ei pot purta, de asemenea, un parazit, viermele pulmonar de șobolan, care provoacă meningită la oameni și animale - dacă, de exemplu, oamenii mănâncă salată verde nespălată sau alte produse pe care melcul purtător a alunecat peste, lăsând în urmă o urmă specifică, relatează The New York Times.

Miercuri, statul a început să trateze zona de carantină din județul Pasco cu o momeală pentru melci care conține metaldehidă, un pesticid aprobat pentru utilizare în culturi legumicole și ornamentale, pomi fructiferi și alte plante care perturbă sistemul digestiv al giganților melci de uscat africani și îi omoară.

Florida a eradicat de două ori melcii înainte: anul trecut, după ce au apărut în comitatul Miami-Dade în 2011, și în 1975, în urma detectării inițiale în stat în 1969. În 2021 au fost colectați peste 168.000 de melci.

Melcii identificați în comitatul Pasco arată diferit de cei văzuți anterior în comitatul Miami-Dade: carnea lor este alb-crem, mai degrabă decât maro cenușiu.

Cconform sursei citate, colorarea îi face pe oficialii de stat să bănuiască că populația de melci din comitatul Pasco ar fi început de la un melc deținut de o persoană fizică eliberat în sălbăticie. Carnea albă crem „este trăsătura mai de dorit pentru comerțul ilegal cu animale de companie”, a spus Christina Chitty, directorul de informații publice al diviziei de industrie a plantelor din cadrul departamentului de agricultură.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI