Invazia rusă creează o „epocă de aur” pentru Qatar pe piața de gaze din Europa

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
6 iulie 2022, 17:54

QatarEnergy, producătorul gazier de stat, a anunțat în ultimele săptămâni acorduri de joint-venture cu cinci dintre cele mai mari companii petroliere internaționale din lume pentru a dezvolta un vast proiect de 29 de miliarde de dolari cunoscut sub numele de „North Field East”.

Proiectul își propune să crească capacitatea anuală de export a Qatarului de la 77 de milioane de tone la 110 de milioane de tone până în 2026, ajutându-l să depășească Australia ca al doilea producător de combustibil după SUA.

Acordurile cu Shell din Marea Britanie, ExxonMobil și ConocoPhilips din SUA, TotalEnergies din Franța și Eni din Italia erau pe tapet de ani de zile și nu au fost, deci, rezultatul goanei după aprovizionarea cu energie alternativă provocată de războiul ruso-ucrainean.

Cu toate acestea, faptul că marile companii energetice occidentale au fost atât de dornice să se alăture proiectului este o dovadă a importanței tot mai mari a Qatarului ca superputere a gazelor. „Accesul Qatarului este o piatră de hotar majoră pentru noi”, a declarat directorul executiv al Eni, Claudio Descalzi, pentru Financial Times.

Până în 2010, Qatar era cel mai mare furnizor de GNL din lume, producând 55 de milioane de tone în acel an, potrivit lui Wood Mackenzie.

După ce a concurat pentru primul loc cu Australia și SUA timp de un deceniu, răsturnările de situație din războiul Rusiei ajută Qatar să-și reafirme importanța, a declarat Carole Nakhle, directorul executiv al Crystol Energy, o firmă de consultanță.

„Saltul cererii de gaz non-rusesc creează un nou peisaj”, a spus ea. „Qatarul și-a pierdut rolul principal după revoluția de șist, dar acum are ocazia să revină pe scena internațională, atât ca jucător important pe piețele de gaze, cât și prin posibilitatea de a obține puncte politice prin îmbunătățirea relațiilor cu Occidentul.”

O a doua fază numită „North Field South” ar putea crește capacitatea de export până la 126 de milioane de tone pe an până în 2027.

Qatarul, o țară de doar 3 milioane de locuitori, încearcă de multă vreme să mențină relații bilaterale diverse ca mijloc de a se proteja împotriva principalelor puteri ale regiunii – Arabia Saudită, cu care împarte singura sa graniță terestră, și Iran.

Condus de familia Al Thani încă din secolul al XIX-lea, Qatar a găzduit forțe americane de la începutul anilor 2000, inclusiv cartierul general militar regional. În mai, președintele american Joe Biden a numit Qatar un aliat major non-NATO.

De când s-a împrumutat masiv pentru a dezvolta primul proiect North Field în anii 1990, Qatar și-a canalizat bogățiile de gaze în fondul său suveran, Qatar Investment Authority, care a sporit profilul internațional al țării prin investiții marcante, cum ar fi acordul din 2011 pentru achiziționarea clubului de fotbal Paris Saint-Germain.

Veniturile din gaze vor ajuta la finanțarea costului găzduirii Cupei Mondiale FIFA 2022 în noiembrie.

În trecut, Qatar a vândut cea mai mare parte din GNL către utilități asiatice cu contracte pe termen lung și și-a dezvoltat o „reputație remarcabilă” ca furnizor de încredere, potrivit lui Frank Harris, expert GNL la Wood Mackenzie.

Acest lucru poate ajuta la atenuarea temerii de penurie în unele capitale europene, care pregătesc să-și schimbe dependența energetică de la un petro-stat (Rusia) la altul.

Deși aproximativ două treimi din exporturile Qatarului în baza contractelor pe termen lung sunt către cumpărători asiatici, conform Energy Aspects, statul din Golf este dornic ca împărțirea aprovizionării pentru proiectul „North Field East” să fie mai echilibrată, aproximativ jumătate fiind orientată către Europa.

„Acum există o luptă pe termen lung între Qatar și SUA pentru supremație”, a spus Harris.

Leo Kabouche, analist Energy Aspects, a spus că poziția geografică a Qatarului îl face mai potrivit decât SUA pentru a aproviziona Europa și Asia.

Pe fondul căutării de alternative la gazul rusesc, Germania a declarat în mai că a semnat un acord energetic preliminar cu statul din Golf, care ar fi un „deschizător de uși” pentru cea mai mare economie a Europei, deși discuțiile între QatarEnergy și companiile germane sunt în desfășurare. Câteva zile mai târziu, QIA s-a angajat să investească 10 miliarde de lire sterline în Marea Britanie, în semn de consolidare a legăturilor dintre Doha și Londra.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite