„Învaţă România – Profi de 10” – o nouă campanie la TVR1 și TVR INFO | Lungul drum al profesorului de la țară

5 septembrie 2022, 17:10

Pentru Ioana Cordoş Pană, profesoară de engleză la școala din Gălbinaşi, județul Călărași, ziua de 5 septembrie înseamnă reluarea drumurilor zilnice, de 70 de kilometri, dus-întors.  Este al treilea an de când Ioana face acest drum, din gara Titan Sud, până în halta Gălbinași. Pare o corvoadă, însă  Ioana chiar și-a dorit să predea într-o școală rurală.

Ora 7.30, dimineața, 5 septembrie 2022, gara Titan Sud. Ioana a venit cu metroul până la stația Republica.  Prima grijă a profesoarei e să cumpere biletul de călătorie, care costă 5 lei și 50 de bani. Numai dus. Are  pe umăr o geantă cu un sendviș și o sticlă cu apă. Drumul până la Gălbinaşi durează 40 de minute. În acesta timp, fie citește, fie ascultă muzică.

“Fac o oră și jumătate până la scoală, de când plec de acasă până ajung acolo, pe un sens de mers. Deci, practic, trei ore dus-întors pe zi. Motivația mea e să ajung la copii. Lucrul cu copiii m-a atras foarte mult și cred, ca toți colegii mei, de altfel, că prin educație putem să aducem o schimbare pozitivă. Le place să învețe, dar trebuie să găsești motivația. Cum și noi, ca să facem ceea ce facem, avem nevoie de motivație”, explică profesoara Ioana Cordoș Pană.

Acum este dirigintă la clasa a VII-a. A intrat în învățământ cu patru ani în urmă. Anterior lucrase tot cu elevi din școli rurale,  dar ca psiholog. Dorința de-a fi profesoară în mijlocul copiilor din școlile sătești a împlinit-o sufletește.

Despre  comunitatea din Gălbinași are numai vorbe bune: “Avem o comunitate care își încurajează copiii să vină la școală, se interesează de situația lor, chiar dacă nu vin zi de zi. Curiozitatea lor, bunul simț, bucuria cu care vin la școală să-și întâlnească colegii, profesorii. Asta îmi place. Și perseverența îmi place foarte mult. Încearcă până reușesc să facă ceva. (…) Deocamdată nu m-a făcut nimic să renunț. Peste un an mă văd tot aici. Sunt diriginta la clasa a VII-a și vreau să merg cu copiii până la capăt”.

Trenul oprește în halta Gălbinași. Ne întâmpină noroiul, băltoacele și  zidurile unei foste gări. De două ori, în trei ani, s-a întâmplat să nu-și respecte programul, însă nu din vina ei, ci a grevelor angajaților CFR.

Ioana nu se sfiește să spună ce salariu are. De cel mult 3.200 de lei.

Se întoarce acasă, în București, abia pe la 5 după-amiaza. După cursurile propriu-zise, rămâne în școală pentru felurite activități cu elevii. Face și meditații cu unii dintre ei, însă ține să precizeze că fără bani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite