„Învaţă România – Profi de 10”, o campanie TVR1 și TVR INFO | Japonia, pe înțelesul românilor. Hiroko Ogawa, profesoară: În școală noi învățăm mai întâi morala

28 septembrie 2022, 17:00

Învăţătorii şi profesorii cu vocaţie construiesc România viitorului. Chiar dacă sistemul de învăţământ este într-o permanentă reformă şi problemele se rostogolesc an de an, jurnaliştii TVR INFO au găsit profii de 10, cei care învaţă România – o campanie a Ştirilor TVR.

Hiroko s-a născut în Osaka. Acolo a și predat, după absolvirea cursurilor universitare în Kyoto.

Hiroko Ogawa, profesoară de limba japoneză: Pentru mine profesor trebuie să stea împreună cu copiii, elevii, adică nu stau pe catedră și copiii nu stau pe bancă, jos, suntem oameni. O echipă. În școala din Japonia noi învățăm mai întâi morala. Noi respectăm regulile și noi respectăm colegi, respectăm părinți, familie, respectăm vecini. Când intri în casă noi descălțam. Și pantofii trebuie să fie organizat. (Chiar și în clasele de școală copiii se descalță?) Da. Și fiecare copil are papucii de școală. Vreau să fac ceva lucru cu pasiunea mea, cu sufletul meu.

Benzile desenate și jocurile pe calculator sunt un magnet pentru elevii români.

Dragoș, elev: Am învățat un pic din Hiragana, care este unul din alfabetele lor. Au Catacana, Hiragana și Kangi.

Cristian Jidiuc este IT-ist, pasionat de japoneză. A vizitat țara, a învățat limba, dar a fost cucerit în special de cultură și mentalitate. Acum zece ani a deschis Școala Japoneză în Bucureșți.

Cristian Jidiuc, fondator Şcoala Japoneză, Bucureşți: Până anul trecut am ajuns la 400 de studenți. Vreau să aduc un plus de educație. Profesorii japonezi sunt de modă veche, adică educația aceea sănătoasă, pe onestitate, pe punctualitate, principiile care ne-au fost date și nouă de părinți. Hiroko predă cursuri de Limba Japoneză în model tradițional, adică nu pe digital. Pur și simplu cu pixul și creionul în mână.

Hiroko Ogawa locuiește într-un bloc din Bucureșți. Merge cu autobuzul și își face cumpărăturile în piață. A cunoscut România din cadența trenului, dar și prin întrecerile de alergare.

Hiroko Ogawa, profesoară de limba japoneză: Am fost la Sulina, cel mai est maraton din Europa, și am fost la Putna, pentru Ștefan cel Mare, am fost la Mărășți-Mărășești, memorie de război și am fost la Roșia Montană și Sarmisegetusa. (Ce nu-ți place la România până acum, dacă ai găsit niște defecte?) E greu să găsesc, pentru că totul e OK pentru mine, dar singurul lucru este oamenii nu respectă coadă, coadă de ghișeu, coadă de așteptare.

Hiroko s-a topit de sub ochii noștri la 12.29, pentru că la 12.30 începeau cursurile online. Pentru ea, chiar și o secundă are valoarea promisiunii îndeplinite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite