„Învaţă România – Profi de 10”, o campanie TVR1 și TVR INFO | Ileana Bocanciu, „profesor de munte” pentru peste 10 mii de elevi

1 noiembrie 2022, 19:49

Învăţătorii şi profesorii cu vocaţie construiesc România viitorului. Chiar dacă sistemul de învăţământ este într-o permanentă reformă şi problemele se rostogolesc an de an, jurnaliştii TVR INFO au găsit profii de 10, cei care învaţă România – o campanie a Ştirilor TVR.

Înaintăm pe Valea Ialomiței, iar gazda noastră ne este ghid și prin istoria acestor locuri.

Ileana Bocanciu este născută în orașul Fieni, în partea dinspre munte a județului Dâmbovița. Este licențiată în Geografie, așa că știe mult mai multe despre fiecare potecă pe care mergem, până spre hidrocentralele din amonte. N-am mai văzut până acum un tunel destinat să fie parcurs doar cu pasul.

Ileana Bocanciu, preşedinte, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ: Şi asta e o potecă făcută acum 70 de ani? Da. Care nu e folosită în mod special decât de muncitori. La Dobrești este una dintre primele hidrocentrale din România, construită în anii ‘26-‘28. Ialomița e râul principal al Munților Bucegi. Munții Bucegi au formă de potcoavă, iar din interiorul potcoavei izvorăște și curge către sud râul Ialomița.

Despre Ileana Bocanciu se poate spune că e o fiică a munților. A trecut prin școli de topografie și cartografie subterană, speologie alpină, de alpinism și de ghizi. Apoi a vrut să le transmită şi celor tineri cum iubești și respecți muntele.

Din 2002 a organizat tabere de educație non-formală pentru mai mult de 10.000 de copii și tineri.

Prima lecție pe verticală pe care o predă Ileana Bocanciu are legătură ca centura cu siguranțe și carabine pe care o poartă la brâu. Fiecare pas e descris în amănunțime.

Ileana Bocanciu, preşedinte, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ: Coborârea în rapel este foarte simplă. Trebuie să păşim uşor înapoi. Mâna cu care lucrăm, în spate. Cealalată mână în faţă, pe coardă. Păşim uşor, iar coarda te va conduce până jos, fără nicio problemă.

Ileana Bocanciu a învățat să scrie proiecte și să obțină finanțare pentru programe educative. Astfel a fost posibil ca elevi din toată țara să ajungă în Tabăra Căprioara, de pe Valea Ialomiței, dar și la Padina, Peștera sau Bușteni. Copiii au fost de fiecare dată însoțiți de profesori.

Şi acum, 42 de adolescenți din București ne-au fost colegi de traseu. Iar câțiva ne-au demonstrat cum, în numai trei minute, pot duce la bun-sfârșit exercițiul de salvare a unui rănit.

Mirela Băisan, profesoară: Ei pornesc de la ideea ‘eu nu pot’. Și atunci ei descoperă că, de fapt, pot mai mult decât își închipuie.

Aurel, elev: Pentru mine este ca un fel de examen. Acum pun în practică tot ce am învățat în ultimul an. Am învățat să mă cațăr în rampă, să merg și pe întuneric pe munte, cu lanterna. A fost o experiență destul de frumoasă.

Ultima întrebare a fost cea mai simplă şi totuşi cea mai importantă: Cine este Ileana Bocanciu?

Ileana Bocanciu, preşedinte, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ: Este un mare călător, un iubitor de munte, de natură, de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite