Învățământul dual ar putea reprezenta un traseu educațional pentru cel puțin 50% dintre elevi vs. 17% în prezent

Elevi la școală
Elevi la școală
20 decembrie 2022, 11:28

Filiera profesională universitară va avea 4 profiluri: tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului.

Industriile care prezintă cel mai mare interes din sistemul dual sunt auto & mecatronică, aeronautică, agroalimentar, silvicultură-prelucrarea lemnului-industria lemnului, industria ușoară, sectorul IT & industriile creative, sănătate și turism.

Din cei peste 110.000 elevi admiși în învățământul liceal, în anul școlar 2022-2023, peste 44.000 au  fost repartizați la licee tehnologice, însă puțin peste 18.000 elevi au optat pentru rute de școlarizare în învățământul profesional.

Există școli profesionale și licee tehnologice în doar 28 județe, respectiv 58 școli în care există 400 de clase duale, acestea având 19 certificări. Anul trecut peste jumătate dintre absolvenții certificați au rămas angajați în companiile cu care au semnat contractul de muncă la început.

De menționat că în anul școlar 2020-2021, numărul absolvenților de învățământ profesional a fost de 25.000, adică 17% din cei peste 144.000 absolvenți liceu, potrivit INS.

Înainte de Revoluție, la școlile profesionale se înscriau aproximativ 200.000 elevi anual. Acestea erau înființate pe lângă întreprinderi în care tinerii își făceau practica și unde, la terminarea studiilor, se angajau.

Mai mult decât atât, elevii care nu s-au regăsit în formele de învățământ post-gimnaziale au ales să renunțe de tot la educație, astfel că, azi, 1 din 4 copii care intră în clasa a 1-a nu termină liceul.

Chiar dacă printre principalii „inamici” ai acestei noi forme de învățământ se numără mentalitatea de tip „Profesionala e o soluție secundară”, sunt speranțe că beneficiile pe termen lung îi vor determina pe mulți părinți să-și încurajeze copiii să urmeze această cale, în loc ca elevul care a aplicat pentru un liceu teoretic să pice examenul de Bacalaureat.

Învățământul profesional azi în România

Formele de învățământ profesional existente se adresează unor grupuri diferite:

1. învățământul profesional cu durata de 2 ani se adresează absolvenților clasei a IX-a

2. învățământul profesional cu durata de 3 ani se adresează absolvenților clasei a VIII-a

3. învățământul dual se organizează pentru absolvenții clasei a VIII-a pe baza unui contract de muncă semnat cu agentul economic

Despre învățământul dual în Europa

La un eveniment desfășurat în luna Octombrie a acestui an, pe această temă la Brașov, invitații din mai multe țări au prezentat situația acestei forme de învățământ intitulată Vocational Education & Training (VET):

În Germania, țara care investește masiv în sistemul dual de formare profesională, sunt peste 330 specializări, rata de angajare a absolvenților e de 90% și 500.000 persoane obțin anual certificatul de competențe profesionale, 400.000 de companii fiind implicate în proces.

În Elveția, liceenii nu sunt repartizați pe o specializare, ca la noi, ci și-o aleg ei, fiind încurajați să își caute și semneze contractul de muncă cu firma la care și doresc să rămână angajați. 4 din 5 locuri de ucenicie sunt oferite de IMM-uri, cele mai căutate meserii fiind: angajat comercial, lucrător socio-medical/asistențial, informatician, electrician, angajat în logistică, bucătar, muncitor necalificat în industria confecțiilor.

În Austria există și programe de 13 luni pentru orice vârstă, nu doar pentru absolvenții de gimnaziu.

În Bulgaria sunt 159 școli cu clase duale și 654 companii implicate (în comparație cu România, unde doar 200 firme au semnat astfel de parteneriate până acum).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite