Învață de la medicii români proceduri grele. Doctori bulgari au venit la București pentru a vedea injectări în coloană

În timp ce mulţi doctori părăsesc România, alţii merg peste hotare la cursuri şi fac performanţă acasă, iar acum străinii învaţă de la ei. Medici de la mai multe centre din Bulgaria au venit în Bucureşti să afle cum se injectează în coloană terapia-minune pentru copiii cu o boală genetică gravă, şi astfel să le dea o şansă la viaţă şi pacienţilor de care au grijă în ţara lor.

10 Februarie 2019, 14:58 (actualizat 10 Februarie 2019, 15:00) Știrile TVR |
Învață de la medicii români proceduri grele
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Şapte neurologi şi doi fizioterapeuţi din Sofia au venit la Centrul de recuperare Robănescu din Bucureşti ca să afle secretele noii terapii-minune pentru amiotrofia spinală.

Aici s-a făcut, în octombrie, prima injectare din România cu substanţa salvatoare pentru cei cu boala genetică rară care distruge neuronii din măduva spinării. Procedura, foarte grea, se face direct în coloană.

Medicul Teodora Chamova a urmărit-o pentru prima oară pe viu.

"Atunci când vezi rezultatele, când vezi părinţii fericiţi, merită să faci toate eforturile. Încercăm să introducem acest tratament şi în cele patru centre din care venim. Am fost primiţi foarte bine de echipa dumneavoastră minunată" – Teodora Chamova, neurolog la un centru universitar din Sofia, Bulgaria.

Doctoriţa Mădălina Leanca îşi aminteşte cât de încântată a fost şi ea când a învățat procedura în Belgia: "A fost ceva wow. (…) Cel mai important, mi-am dorit să vin să fac în România. Nu aş vrea să plec niciodată din ţară. Sunt sigură că oamenii schimbă locul şi că lucrurile trebuie făcute să se întâmple".

În Belgia a văzut şi pacienţi români, iar acum îi tratează acasă pe cei care făceau terapia acolo.

Rareş-Nectarie este primul care a primit în ţară injecţia de 70 de mii de euro. Rareş a început terapia în Franţa, în 2017, într-un studiu clinic, și a continuat în Belgia. La 4 ani are peste 40 de ore de zbor cu avionul. Părinţii sunt fericiţi că acum poate fi tratat în România. Trebuie să facă injecţia o dată la 4 luni.

Băiatul de la Sofia care a început terapia în România se simte bine. Va face la noi încă 3 injecţii achitate de statul bulgar.

Peste 40 de copii români beneficiază acum de terapia salvatoare, în 6 spitale.

Adulţii aşteaptă să fie acreditate centre de tratament şi pentru ei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI -1°C 2°C
CLUJ -1°C 1°C
CONSTANTA -1°C 2°C
CRAIOVA -1°C 0°C
BRASOV -5°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI