Inundaţii în Brazilia: O ”tragedie anunţată”, consecinţă a schimbărilor climatice

Brazilia inundații
Brazilia inundații
23 februarie 2023, 19:18

În opinia acestuia, „episoadele extreme” sunt din ce în ce mai frecvente în Brazilia.

Peste 680 de milimetri de precipitaţii au căzut în 24 de ore, duminică, în Sao Sebastiao, un oraş de coastă situat la 200 de km de Sao Paulo, capitala economică a ţării, de două ori mai mult decât media lunară de precipitaţii pentru această zonă.

Aceste precipitaţii record au provocat inundaţii şi alunecări de teren, distrugând cartiere întregi de locuinţe nesigure, construite pe versanţi.

În urmă cu un an, o tragedie similară a provocat moartea a 241 de persoane în Petropolis, situată pe înălţimi, în apropiere de Rio de Janeiro. Cantităţile de precipitaţii au fost mai reduse atunci, înregistrându-se 534 mm de ploaie în 24 de ore.

Ploile torenţiale sunt din ce în ce mai frecvente în Brazilia pentru că ele reprezintă „o consecinţă a încălzirii globale, care a provocat tot mai multe fenomene extreme în Brazilia, ca şi în întreaga lume”, a declarat Francis Lacerda.

„În regiuni precum sud-estul, centrul-vestul, nordul şi nord-vestul Braziliei, s-a constatat o scădere a precipitaţiilor, în timp ce episoadele extreme au fost tot mai frecvente. O cantitate mare de căldură de la gazele cu efect de seră afectează oceanele, curenţii marini. Acest lucru determină modificări în distribuţia căldurii de la poli până la Ecuator şi atmosfera răspunde provocând evenimente extreme”, a mai spus Lacerda.

„Cantitatea totală de precipitaţii s-a redus, însă acestea au devenit mai intense: uneori cantitatea de ploaie prevăzută într-un an poate cădea în câteva ore. Regiunile montane sunt mai vulnerabile. În regiunea de coastă a statului Sao Paulo, ploile s-au intensificat din cauza furtunii venite dinspre ocean care s-a abătut asupra dealurilor”, a mai spus expertul.

În opinia sa, aceasta a fost „o tragedie anunţată”.

„Cu o zi înainte, agenţiile meteo au anunţat probabilitatea unui astfel de fenomen. Este posibil să se furnizeze suficiente informaţii autorităţilor pentru a evacua aceste zone la timp şi pentru a salva vieţi”, a mai spus el.

„Însă, autorităţile publice nu sunt pregătite să facă faţă schimbărilor climatice. Sunt necesare planuri de adaptare pentru a atenua aceste probleme”
, a estimat Francis Lacerda.

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite