Inundaţii de amploare în Ucraina, după distrugerea barajului Kahovka. Trei persoane au murit. Viitura a scos la suprafaţă multe mine antipersonal

Autorităţile ucrainene au confirmat că 3 oameni şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor masive cauzate de distrugerea barajului de pe Nipru. În regiunea Herson continuă eforturile de evacuare a civililor.

08 Iunie 2023, 10:43 (actualizat 08 Iunie 2023, 13:23) Știrile TVR |

Peste 30 de localităţi au fost inundate după distrugerea barajului peste Nipru. Mii de oameni au fost duşi în zone sigure, dar mulţi încă au nevoie de ajutor.

Preşedintele Zelenski a criticat organizaţiile internaţionale pentru lipsa de implicare. Sute de mii de oameni sunt fără apă potabilă, iar pe zone întinse un pericol suplimentar îl reprezintă minele antipersonal luate de viitură.

 

Apa revărsată după distrugerea barajului a ajuns până în oraşul Herson situat la 70 de km în aval care a fost inundat.

Echipele de intervenţie folosesc bărci pneumatice pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni cu ajutoare sau la nevoie pentru a-i evacua.

Cel puţin 2 mii de oameni au fost evacuaţi în total de pe malul drept al Niprului, în zona controlată de ucraineni. Cei mai mulţi rămân însă acasă şi speră ca apele să se retragă.

Viitura a scos la suprafaţă şi multe mine antipersonal care riscă să fie duse de ape în zonele populate. Distrugerea barajului Nova Kahovka a provocat deja distrugeri uriaşe, o catastrofă ecologică şi alimentară prin devastarea câmpurilor agricole şi fermelor.

"În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval", a declarat Erik Tollefsen, oficial din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

"Ne uităm cu groază la știrile care ies la iveală", a declarat Tollefsen într-o înregistrare audio, potrivit Reuters, adăugând că minele din Al Doilea Război Mondial găsite sub apă în Danemarca în 2015 erau încă active.

Pe lângă minele antipersonal, ambele părți au folosit cantități mari de proiectile de artilerie și mine antitanc. Numărul exact de mine din Ucraina nu este clar, a spus Tollefsen. "Știm doar că numărul este mare", a spus Tollefsen.

Tollefsen a spus că problema cu minele nu este neapărat numărul lor, ci locul unde au fost amplasate - în special într-o țară agricolă precum Ucraina.

Preşedintele Zelenski a criticat organizaţiile internaţionale pentru lipsa de implicare.

Situaţie gravă şi pe malul stâng al Niprului în zona controlată de armata rusă. Cel puţin 14 mii de locuinţe au fost inundate şi aproape 5 mii de oameni au fost evacuaţi, a anunţat agenţia de presă rusă.

După distrugerea barajului 600 de km de teritoriu din sudul Ucrainei este acoperit de ape, a anunţat guvernatorul din Herson. Cea mai mare parte este în zona controlată de ruşi iar nivelul mediu al apei este de aproape 6 metri.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI