Inundații în vestul țării. Sute de gospodării și zeci de case au fost inundate în Șard, județul Alba. Ploile au afectat serios și localitățile Alba-Iulia, Blaj, Ciugud, Galda de Jos și Sâncel

Coșmar pentru un sat din județul Alba, după ce o rupere de nori a făcut ca pârâul care trece prin mijlocul localității să se reverse și să își croiască drum pe străzi și prin curțile oamenilor. Sute de gospodării au fost afectate și zeci de case au fost inundate de apele adunate de pe versanți. Dar ploile au produs pagube în mai multe orașe și sate, cele mai afectate sunt: Alba-Iulia, Blaj, Ciugud, Galda de Jos și Sâncel.

12 Iunie 2023, 07:52 (actualizat 12 Iunie 2023, 18:30) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Pericolul nu a trecut. Există riscul producerii de viituri și inundații, în mai multe zone din vestul țării. Meteorologii au emis trei coduri: galben, portocaliu și roșu. Riscul cel mai rdicat este în județele Mehedinți și Gorj, și în zona de munte din Caraș-Severin, Vâlcea și Hunedoara. Acolo este valabil și un cod roșu hidrologic. Sunt așteptate scurgeri importante de pe versanți, creșteri de debite și de niveluri ale râurilor. Autoritățile sunt în alertă, inclusiv pentru a evacua populația, dacă situația o va cere.

ACTUALIZARE Majoritatea pagubelor din Alba au fost provocate din scurgeri importante de pe versanți, ploi torențiale pe arii restrânse și incapacitatea de preluare a rețelelor de canalizare, informează un comunicat de la INHGA (Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor). Cele mai afectate localități din scurgeri de pe versanți sunt la această oră: Alba-Iulia, Blaj, Ciugud, Galda de Jos și Sâncel.

- S-au înregistrat revărsări ale cursurilor de apă Ighiel, Telna și Ighiu pe raza localităților Sard și Ighiu, comuna Ighiu, județul Alba, unde au fost afectate gospodării și DJ 107H. Informația apărută în mass-media referitoare la cedarea unui dig la Ighiu este eronată.

- În  cursul nopții, echipele de la Apele Române Mureș  – Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba au intervenit cu utilajele, iar astăzi acestea vor fi suplimentate. Operațiunea continuă în aceeași zonă, respectiv comuna Ighiu, satele: Sard, Ighiu, Bucerdea, Ighiel, Telna.

- De asemenea, echipele Apele Române Crișuri au acordat suport autorităților locale în cursul serii în localitatea Cuzap, comuna Popești, pentru degajarea și asigurarea secțiunii de scurgere a apei de pe valea cu același nume. Pagubele au fost provocate din ploi torențiale ceea ce au condus la scurgeri importante de pe versanți în localitatea Cuzap, comuna Popești, respectiv localitatea Hotar, comuna Tetchea, provocând pagube.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Emanuel Jilinski, corespondent TVR, transmite: Ploaia s-a oprit în cursul nopții, în jurul orei 3.00, iar oamenii au putut să stea puțin mai liniștiți, fără teama că o nouă viitură va veni și le va distruge și ceea ce a mai rămas în urma ploii de aseară. La Ighiu oamenii încearcă să înlăture efectele viiturii. Încearcă să scoată apa din subsoluri, sunt peste 40 de subsoluri și pivnițe inundate, să scoată mâlul din case, din curți. Apa a avut așa o putere încât a intrat în curți, a rupt porțile, a rupt garduri de beton. Au intervenit zeci de pompieri, voluntari, O doamnă în vârstă ne-a povestit cum apa a venit și i-a luat găinile din fața ei, fără să poată să le salveze. Altcineva ne-a povestit că a încercat să-și salveze un porc, dar apele i l-au luat din mână și l-au dus. Autoturismele au fost duze zeci de metri și înghesuite în podețe. Astăzi vor fi și primele evaluări.

Citește și Rupere de nori în centrul și în vestul țării. În satul Șard, Alba, apa a ajuns până la brâu. A fost cod roșu de ploi pentru mai multe localități. S-au emis mesaje de avertizare RO-Alert

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI