Inundații în județele Timiș și Caraș Severin. Localitatea Poieni este printre cele mai afectate în urma codului roșu emis de hidrologi

Alerta maximă în vestul țării. În 11 localități din Timiș și Caraș Severin precipitațiile abundente au scos apele din matcă. Revărsările și scurgerile de pe versanți au băgat spaima în localnici. Autoritățile au luat măsuri pentru a limita efectele inundațiilor. Pentru câteva ore a fost cod rosu emis de meteorologi, în ambele județe. Vremea rea se extinde și spre vestul țării.

01 Mai 2019, 14:38 (actualizat 02 Mai 2019, 12:14) Știrile TVR |
Inundații în vestul tării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Printre cele mai afectate localități din Timiș sunt Poieni, Pietroasa, Nădrag și Coșteiul de Sus. Râurile au ieșit din matcă și au măturat totul în cale. Sunt zeci de hectare de teren inundate. Apa a pătruns și în multe gospodării.

Pompierii au intervenit în 11 localităţi din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţii.

Deocamdata pericolul a trecut. Debitele au început să scadă, dar nu este exclus ca în zilele următoare să apară din nou creșteri pentru că prognozele meteo anunță în continuare ploi.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri, 1 mai, pentru intervalul 13.50-18.00, cod roșu de inundații în județele Timiș și Caraș Severin, în bazinele hidrografice ale râurilor Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Făget, Nădrag (afluent al râului Timiș) și Bistra – curs inferior.

Hidrologii au atenționat că au loc scurgeri importante pe versanţi. Torenţii, viiturile rapide pe râurile mici duc la posibile efecte severe de inundaţii locale. Creşterile rapide de debite sunt cu depășiri ale cotelor de pericol.

Fenomenul s-a produs în urma precipitațiilor înregistrate în ultimele ore.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat populația din zonă prin sistemul RO-Alert.

Pericolul nu a trecut, însă. După ce au ridicat codul roșu, hidrologii au emis pentru aceleași județe un cod portocaliu și cod galben de inundații pentru bazinele râurilor Bega - amonte Balinț și Timiș – bazin aval Sadova - amonte Brod:

Cod portocaliu de inundații în intervalul 1.05.2019 ora 18.10-1.05.2019 ora 24.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bega-bazin amonte S.H. Făget, Bistra – curs inferior, Timiș pe sectorul aval confluență Bistra – S.H. Lugoj, județele Caraș Severin și Timiș.

Cod galben de inundații în intervalul 1.05.2019 ora 18.10 - 2.05.2019 ora 9.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega - bazin amonte S.H. Balinț, Timiș – bazin aval S.H Sadova – amonte S.H. Brod, județele Caraș Severin și Timiș.

În zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă pentru care a fost emis codul, anunță MAI într-un comunicat.

Efectivele de pompieri au fost suplimentate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. În ajutorul pompierilor din Timiș au venit și cei din Arad.

Ministerul de Interne le recomandă localnicilor din zonele vizate de avertizări să țină cont de mesajele transmise de autorităţi și să curețe şanţurile şi rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI