Întrevedere lideri UE – Recep Tayyip Erdogan în Turcia, luna viitoare

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană
29 martie 2021, 16:35

La summitul de joi desfăşurat în format de videoconferinţă, UE s-a declarat pregătită să reia dialogul cu Ankara după luni de tensiuni în Mediterana de Est. Însă i-a pus condiţii preşedintelui turc, în special continuarea procesului actual de reducere a tensiunilor.

UE nu a oferit detalii despre vizita celor doi oficiali în Turcia, dar aceasta face parte din eforturile de relansare a relaţiilor dintre Bruxelles şi Ankara.

La Consiliul European, cei 27 de lideri au aprobat un demers „progresiv, condiţional şi reversibil pentru a consolida cooperarea într-un anumit număr de domenii de interes comun”, conform declaraţiei finale.

Turcia, ţară candidată la UE, a avut ultimul summit cu cei doi lideri în martie 2020, când Erdogan i-a primit pe Michel şi Von der Leyen la Ankara.

În ciuda deciziei Turciei de a se retrage din convenţia care protejează femeile de violenţă şi a deteriorării situaţiei drepturilor omului, UE spune că este dispusă să colaboreze pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale.

UE este pregătită să se angajeze în modernizarea Uniunii Vamale, să reia dialogul la nivel înalt şi să negocieze facilităţi de viză pentru cetăţenii turci.

În absenţa unor progrese, un raport al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, invocă mai multe opţiuni, printre care sancţiuni pentru sectorul turistic.

Turcia a criticat concluziile summitului european, dar a promis în acelaşi timp să răspundă cu „măsuri pozitive” la eventuale gesturi de apropiere ale UE.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite