Întrevedere Donald Trump – Theresa May. Președintele SUA este în vizită oficială în Marea Britanie

13 iulie 2018, 14:01

Prima vizită a liderului de la Casa Albă la Londra a început cu stângul, din cauza unui interviu acordat în presa tabloidă din Regat.

Potrivit ziarului The Sun, președintele Trump a criticat-o pe Theresa May pentru modul în care a gestionat ieșirea Marii Britanii din UE și le-a spus ziariștilor că planurile prea soft pentru Brexit ale premierului elimină orice speranță pentru un acord comercial cu SUA.

Cum era de așteptat, interviul a alimentat ideea că Donald Trump este ostil Marii Britanii și premierului Theresa May în particular.

La conferința de presă comună de la Chequers, reședința de la țară a premierului britanic, lucrurile au fost lămurite.

Declarație de presă Trump – May

Discuţiile oficiale dintre președintele american Donald Trump și premierul britanic Theresa May s-au terminat cu declaraţii triumfaliste. Ambii lideri au insistat asupra parteneriatului puternic dintre Statele Unite și Marea Britanie.

Donlad Trump și Theresa May s-au angajat să coopereze mai strâns în combaterea terorismului și au afirmat că imigrația, care a luat amploare în ultimii ani, este un fenomen negativ.

Donald Trump a precizat că singurul lucru pe care i l-a solicitat premierului britanic a fost păstrarea și apărarea acordului comercial  dintre Washington și Londra.

Donald Trump, președintele SUA: ”Singurul lucru pe care i-l cer Theresei este să ne asigurăm că putem face comerţ, că nu vom avea nici un fel de restricţii, deoarece dorim să facem comerţ cu Regatul Unit şi Regatul Unit doreşte să facă de asemenea comerţ cu noi”.

Theresa May, premierul britanic: „Înțelegerea la care s-a ajuns săptămâna trecută este o platformă pentru Donald și mine pentru un acord ambițios care va funcționa pentru economiile ambelor țări”.

Proteste la Londra

Aflat în a doua zi a vizitei sale în Marea Britanie, Donald Trump a anunțat că va evita capitala britanică din cauza protestelor la adresa sa.

Președintele SUA s-a arătat nemulțumit de balonul uriaș, botezat „Bebelușul Trump”, realizat după imaginea sa și a spus că se simte nedorit la Londra.

Protestatarii au lansat, vineri, lângă clădirea parlamentului britanic, un balon portocaliu de şase metri reprezentându-l pe Donald Trump ca pe un bebeluş în scutece.

În a doua zi a vizitei în Marea Britanie, pe agenda președintelui american se află întâlnirea oficială cu premierul Theresa May și primirea de către Regina Elisabeta a II-a.

Aseară, Theresa May și soțul său au oferit cuplului prezidențial american un dineu de gală la Palatul Blenheim, reședința la care s-a născut Winston Churchill. La dineu au fost invitați membri ai guvernului și oameni de afaceri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă