Întreruperi masive de energie electrică în Republica Moldova, după bombardamentele rusești din Ucraina. Maia Sandu: Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, chemat pentru explicații

23 noiembrie 2022, 15:18

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat în jurul orei 21.30 că toți consumatorii din rețeaua de distribuție RED Nord și peste 90% din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution erau conectați la energia electrică.

„În orele următoare vor fi conectați toți consumatorii. Echipele distribuitorilor sunt în teren”, a subliniat Spînu.

El le-a mulțumit tuturor celor implicați în restabilirea furnizării de energie electrică.

În jurul orei 18.00, mai multe localități din nord, sud și centru erau fără curent electric. La Chișinău fusese reconectat iluminatul public, iar troleibuzele circulau din nou. Oamenii erau totuși îngrijorați și se temeau că situația s-ar putea repeta.

O linie de tranzit de înaltă tensiune prin care Republica Moldova importă energie din România a fost deconectată automat, pentru a proteja liniile și stațiile electrice.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări miercuri că furnizarea energiei electrice, întreruptă în urma unui nou raid cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei, „poate fi restabilită” şi că „toate instituţiile statului lucrează în acest sens”.

„Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a scris miercuri după-miază ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, pe Facebook.

„Operatorul de transport și operatorii de distribuție lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, și îi asigurăm totodată că se depun toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”, a anunțat societatea Premier Energy Distribution din Republica Moldova.

VEZI și Război în Ucraina, ziua 273 | Atacuri asupra infrastructurii critice din zona Kiev. Rachete și în Harkov. Sirenele au pornit în mai multe zone ale Ucrainei. Zelenski condamnă atacul asupra maternităţii din Zaporojie

Vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a anunțat pe Twitter că a transmis instrucțiuni pentru ca ambasadorul Rusiei să fie convocat pentru explicații.

„Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au lăsat din nou Moldova în întuneric. Pană de curent masivă în toată țara, inclusiv la Chișinău și în clădirea Ministerului Afacerilor Externe. Am dat instrucțiuni ca ambasadorul Rusiei să fie chemat pentru explicații”, a scris oficialul pe rețeaua de socializare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite