UPDATE Întreruperi de curent majore în estul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski acuză atacul terorist al rușilor la adresa infrastructurii civile. Serviciile de furnizare se reiau treptat

11 septembrie 2022, 21:46

Președintele Volodimir Zelenski a reacționat imediat pe platformele de socializare.

Teroriștii Federației Ruse rămân la nivelul de teroriști și atacă infrastructura critică. Nu e nicio bază militară acolo, scopul este să îi priveze pe oameni de curent și căldură„, a scris el.

Responsabili ucraineni din Harkov (nord-est), al doilea oraş din ţară, şi din regiunile Doneţk şi Sumî (est) au difuzat pe reţelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi.

Jurnalişti ai AFP au constatat de asemenea întreruperi de curent în oraşul Kramatorsk, din est.

Probleme cu electricitatea ar fi însă și în regiunea Belgorod din Rusia.

Reamintim că operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet sâmbătă noapte, ca măsură de siguranţă, a anunţat Energoatom, operatorul ucrainean al centralei.

Decizia a fost luată în contextul unor atacuri repetate în jurul amplasamentului.

Ucrainenii şi ruşii se acuză de provocarea unor acţiuni periculoase în zonă.

Coordonatorul Comisiei Naţionale pentru Controlul activităţilor nucleare a explicat, în exclusivitate pentru Ştirile TVR, consecinţele deciziei opririi centralei de la Zaporojie.

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, opera deja de 3 zile în aşa numitul mod insula, adică producea electricitate doar pentru funcţionarea sa în siguranţă, întrucât toate liniile de înaltă tensiune care o legau de reţeaua de energie a Ucrainei au fost avariate din cauza bombardamentelor.

VEZI și Război în Ucraina, 200 de zile de la debutul invaziei | Zeci de localităţi eliberate în Harkov. Centrala de la Zaporojie, oprită complet

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite