„Întregul sistem se prăbușește”. Meduza: Prizonierii ucraineni suprapopulează închisorile din Rusia. „Oamenii dorm pe podea. E plin de oameni bolnavi”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
31 mai 2022, 16:09

Eva Merkaceva, membră a Consiliului Prezidențial pentru Drepturile Omului din Rusia, a ridicat săptămâna trecută problema „suprapopulării teribile” din închisorile de arest preventiv din Moscova. Potrivit lui Merkaceva, centrele de detenție ale capitalei, care sunt proiectate să găzduiască 9.000 de deținuți, și-au depășit acum capacitatea cu peste 2.700 de persoane. Închisorile de arest preventiv Butyrka și Matrosskaya Tishina din Moscova, de exemplu, sunt în prezent cu 29% și, respectiv, 27,7% peste capacitate.

„Oamenii dorm pe podea. E plin de oameni bolnavi, oameni cu handicap care dorm unul lângă altul. Întregul sistem se prăbușește din cauza supraaglomerării: cenzorii nu au timp să citească scrisorile, personalul nu are timp să ridice colete de la oficiul poștal [sau] să livreze colete la celule, [sau] să ducă [prizonierii ] la baie și la plimbări”, a spus Merkaceva, citată de Kommersant.

În opinia acesteia, în unele regiuni ale Rusiei, supraaglomerarea din închisorile preventive poate fi legată de „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina. Potrivit Markacevei, ucrainenii luați prizonieri sunt transferați în centre de detenție din Rusia, unde le sunt întocmite dosare penale.

Potrivit relatărilor anterioare din presă, cetățenii ucraineni luați în captivitate de forțele ruse – inclusiv civili – au declarat că au fost ținuți în închisori preventive în regiunile de graniță ale Rusiei. Cu toate acestea, informațiile anterioare nu au menționat dosare penale deschise împotriva prizonierilor ucraineni.

O problemă „cronică”

Vorbind cu Kommersant, șeful Comisiei de Monitorizare Publică a regiunii Rostov, Igor Omelcenko, „nu a exclus” posibilitatea ca prizonierii de război din Ucraina să fie ținuți într-un centru de detenție „gol” din Taganrog. În același timp, el a subliniat că încarcerarea prizonierilor de război laolaltă cu deținuții ruși „obișnuiți” este „în afara discuției” fără un ordin judecătoresc.

Alți experți au declarat pentru Kommersant că unele închisori din Rusia sunt golite pentru a găzdui prizonierii din Ucraina. Ceea ce a dus la supraaglomerarea altor facilități. Potrivit surselor lui Kommersant, acest lucru se întâmplă nu numai în regiunea Rostov, ci și în regiunile Volgograd și Voronej. O sursă apropiată de filiala din Volgograd a Serviciului Federal al Penitenciarelor a spus că o închisoare preventivă din orașul Kamîșin și o altă unitate penitenciară din orașul Surovikino au fost ambele „descărcate” și acum au „doar ucraineni”.

Alena Saveleva, un avocat al grupului „Rusia din Spatele Gratiilor”, a declarat că organizația ei a fost informată că prizonierii din regiunile de graniță ale Rusiei sunt transferați în masă în închisori din alte părți ale țării. Cu toate acestea, organizația nu a putut confirma de ce s-a întâmplat acest lucru.

Avocații și activiștii pentru drepturile omului au precizat pentru Kommersant că supraaglomerarea este o problemă „cronică” în închisorile preventive din Rusia. Surse din regiunea Rostov, Stavropol, Irkuțk și Buriația, precum și din Crimeea ocupată de ruși, au vorbit despre supraaglomerarea constantă a centrelor de detenție locale.

Una dintre principalele cauze ale acestei supraaglomerări este faptul că anchetatorii ruși au tendința de a cere instanțelor să rețină inculpații, mai degrabă decât să solicite alte măsuri de reținere înainte de judecată, au declarat mai mulți experți pentru Kommersant.

Pe 19 mai, Serviciul Federal de Penitenciare a raportat că din cele 203 închisori preventive ale Rusiei, 50 erau supraaglomerate la data de 1 mai.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite