Întrebările PSD pentru președintele Klaus Iohannis

Deși oficial negate de liderii PSD-ALDE, tensiunile din coaliție sunt din ce în ce mai vizibile. Pentru prima dată cele două partide au participat separat la consultările de Cotroceni, au elaborat două documente diferite pe tema statului de drept și par să nu găsească un numitor comun nici în privința ministrului Justiției.

25 Octombrie 2018, 12:24 (actualizat 25 Octombrie 2018, 12:35) Știrile TVR |
Intrebările PSD pentru Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

PSD îl întreabă pe președintele Klaus Iohannis, într-un document și pe care delegația social-democrată i l-a înmânat șefului statului la consultările de miercuri, de ce nu și-a folosit prerogativele constituționale pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete.

Întrebări pentru domnul Preşedinte Klaus Werner Iohannis

1) De ce aţi convocat consultările cu partidele politice pe tema legilor din domeniul justiţiei după şi nu înaintea adoptării lor de către Parlament?

2) De ce nu v-aţi folosit prerogativele constituţionale de care dispuneţi pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie, prin care s-au încălcat grav mai multe drepturi fundamentale garantate de Constituţia României?

3) De ce nu aţi intervenit public şi prin mijloacele constituţionale de care dispuneţi pentru a restabili echilibrul şi încrederea în Justiţie, atunci când mai mulţi magistraţi respectabili şi asociaţii ale judecătorilor – nu politicienii cum îi numiţi dvs. – au acuzat presiuni grave din partea procurorilor DNA asupra judecătorilor care conduceau procesele penale având ca obiect dosarele DNA?

4) De ce nu aţi avut nici măcar o poziţie publică atunci când într-un raport al unei comisii parlamentare de anchetă s-a stabilit că anumite persoane din mediul politic şi jurnalistic au multiplicat şi au sustras ilegal documente din arhiva SIPA – documente ce ar fi putut fi folosite pentru şantajarea magistraţilor, afectând astfel buna funcţionare a unor instituţii pe care aveţi datoria de a le apăra?

5) Contrar tuturor poziţiilor critice pe care le aveţi astăzi faţă de adoptarea OUG 92/2018, care a fost convenită în prealabil între ministrul Justiţiei şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, de ce aţi tolerat şi nu aţi schiţat măcar un semn de îngrijorare atunci când fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună şi fostul prim-ministru Dacian Cioloş au adoptat OUG 6/2016, prin care un serviciu secret a fost transformat în organ de cercetare penală, încălcând astfel Constituţia şi legislaţia privind securitatea naţională, care intră sub incidenţa responsabilităţilor dumneavoastră?

6) În condiţiile în care Curtea Constituţională se pronunţase deja asupra tardivităţii sesizării dumneavoastră asupra uneia dintre cele trei legi ale justiţiei, fiind evident că acelaşi principiu era valabil şi pentru celelalte două legi adoptate, de ce aţi persistat în sesizarea lor la Curtea Constituţională obstrucţionând astfel Parlamentul în procesul de legiferare?

7) În calitate de garant al Constituţiei, cum vă poziţionaţi faţă de semnatarii protocoalelor secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie, având în vedere că unii dintre aceştia încă ocupă înalte funcţii publice în care au fost numiţi de preşedintele republicii – unii dintre ei fiind numiţi chiar de către dumneavoastră?”

Și ALDE a elaborat un document cu privire la statul de drept în care vorbește ca și social democrații despre abuzurile din Justiție, despre protocoalele între SRI și parchete, dar are un punct esențial care diferă de documentul PSD, acela care face referire la necesitatea ca Justiția să aibă un ministru independent până când justiția din România intră pe un făgaș normal. Este un punct care nu apare pe lista PSD și care face diferența între cele două documente. De altfel din sursele noastre se pare că cei de la PSD sunt nemulțumiți că ALDE a elaborat un astfel de document.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI