EXCLUSIVITATE

Întrebări fără răspuns în cazul Sorina. Autoritățile încă fac anchete, iar copila adoptată a mers astăzi la psiholog

Autoritățile continuă anchetele și adună probe în cazul Sorinei, fetița scoasă cu mascații din locuința asistenților maternali, pentru a fi dată părinților adoptivi. Cei care s-au ocupat de caz sunt însă datori cu multe răspunsuri. În timp ce legea este clară cu privire la adopție, ne lipsesc procedurile ce trebuie aplicate când un asistent maternal refuză să predea copilul adoptat familiei.

25 Iunie 2019, 19:50 (actualizat 25 Iunie 2019, 20:34) |
Întrebări fără răspuns
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Astăzi, Sorina a fost la prima ședință de consiliere psihologică cu un specialist al Direcției de Asistență Socială.

Premierul Viorica Dăncilă: "Reprezentanții Ministerului Muncii țin legătura cu familia, iar copilul este consiliat, începând de astăzi, și de către specialiști ai Asistenței Sociale. Anchetele vor continua, pentru că mai sunt multe întrebări cu privire la acest caz de adopție".

Între timp, anchetele și audierile curg în valuri. Cercetările îi vizează pe procuror și pe reprezentanții Direcției de Protecție a Copilului Dolj. Avocatul familiei adoptatoare spune că abuzul este de necontestat.

Avocatul familiei Săcărin: "Suntem niște victime ale sistemului, care nu are niște proceduri puse la punct pentru aceste cazuri, sistemul care nu monitorizează corespunzător activitatea asistenților maternali, care nu are o procedură pentru momentul în care un copil trebuie să treacă de la asistentul maternal la familia care l-a adoptat".

Șefa Autorității pentru Protecția Copilului spune că legea nu lasă loc la interpretări. Dar rămâne de văzut dacă angajații direcției au respectat-o. Și obligațiile asistentului maternal sunt clare, explică ea.

GABRIELA COMAN, președintele Autorității pentru Protecția Copilului și Adopție: "Oriunde ar pleca copilul dintr-un loc în care a stat o perioadă de timp, el trebuie pregătit. Tot conform fișei postului, trebuie să participe la crearea unei legături care se construiește încet-încet, în perioada aceea de potrivire, între copil și familia care îl va adopta și unde va pleca și la consolidarea unei legături. Din câte am fost informați până acum, nu întotdeauna acest proces s-a derulat cu o susținere constantă din partea asistentului maternal".

Avocatul familiei Şărămăt spune că angajații Direcției de Asistență Socială au încălcat legea.

VICTOR DUMITRICĂ, AVOCATUL fam. Șărămăt: "Noi invocăm faptul că familia Șărămăt nu a avut cunoștință de situația juridică a minorei, din culpa autorităților, pentru că nu au respectat procedurile legale de informare a familiei asistentului maternal. Nu există nici vreo notificare trimisă prin corespondență de orice fel".

Direcția de protecție a Copilului Dolj a precizat încă de ieri că a desemnat un psiholog și un asistent social care au participat la acțiunea de vineri, dar că procurorul de caz a stabilit preluarea copilului. Iar personalului instituției i s-a solicitat intervenția după preluarea fetei.

Ridică semne de întrebare și faptul că oficialii Direcției de protecție a Copilului Mehedinți nu au fost informați despre preluarea fetei. Într-un comunicat, aceștia au precizat că nimeni nu le-a cerut să-și trimită un reprezentant. Cel mai probabil mâine, autoritățile vor avea pe masă raportul complet cu privire la toate anchetele întreprinse în acest caz.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI