Românii se pregătesc de iarnă și investesc ca să își reducă semnificativ costurile la căldură și curent electric. Unele instituții de învățământ au găsit și alte variante pentru reducerea cheltuielilor. O școală dintr-o comună din Cluj și-a instalat un sistem de încălzire modern, bazat pe pompe de căldură, iar în curând își va monta și panourile fotovoltaice pentru reducerea facturii la curent electric. Asta în timp ce brașovenii racordați la sistemul centralizat răsuflă ușurați pentru că prețul gigacaloriei a rămas la același nivel ca anul trecut.
La Școala Gimnazială din Vad învață 148 de elevi din cele 7 sate ale comunei.
Construcția a intrat încă de acum 3 ani într-un proces de modernizare, care include un sistem de încălzire cu pompe de căldură. Încălzirea pe lemne presupunea transport, tăiat, "o muncă în plus".
Noul sistem a fost testat, iar copiii se bucură deja de căldură.
Problema facturilor mari la curent electric urmează să fie rezolvată și ea, cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
În alte localități, speriați de facturile tot mai mari, oamenii au hotărât să revină în sistemul centralizat de încălzire.
În municipiul Brașov mai sunt doar 5.400 de abonați la sistemul de termoficare, față de peste 70.000 câți erau la începutul anilor 1990. Anul acesta, numărul celor care s-au rebranșat a început să crească.
Printre cei care au revenit în sistem se numără atât persoane fizice, cât și instituții sau companii private.
Reprezentanții Serviciului Public Local de Termoficare Brașov spun că abonații casnici la sistem vor fi clar avantajați în iarna care vine, pentru că prețul gigacaloriei a rămas la Brașov la fel ca iarna trecută.
Mircea Marin, director, Serviciul Public Local de Termoficare Braşov: "Un consumator branșat la SACET face o economie undeva între 24 și 33% decât dacă ar avea centrală proprie".
Cei conectați la sistemul centralizat au și alte avantaje. Colegiul Tehnic "Mircea Cristea" a fost branșat în sistem anul trecut, cu nu mai puțin de 7 corpuri de clădiri deservite de 5 module termice.
Brașovenii cu centrale de apartament spun că vor găsi soluții pentru a se descurca la iarnă.
"Noi nu prea facem căldură mare. 19-20 e suficient".
"În blocul nostru nu mai e nimeni la sistemul centralizat. Să ne întoarcem înapoi ar fi o problemă".
După iarna complicată care se anunță, Serviciul Public Local de Termoficare se așteaptă ca din primăvara anului viitor să fie asaltat de cereri de rebranșare.