Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Primul praznic din Postul Crăciunului cu dezlegare la pește

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este un moment important pentru credincioșii ortodocși. La o săptămână de la începutul postului, în vreme ce creștinii prăznuiesc cu mare evlavie Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pe 21 noiembrie, în popor se respectă tradițiile de Ovidenie. Numele popular trebuie înţeles ca vedere, primă apariţie, văz. Prin alte părţi ale ţării, cu aceiaşi tâlcuire, ziua poartă numele Vovidenie.

21 Noiembrie 2022, 07:48 (actualizat 21 Noiembrie 2022, 08:16) Știrile TVR |

Ioachim și Ana nu aveau copii, așa că L-au rugat pe Dumnezeu să îi facă părinți. Ei au făgăduit că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le-a vestit că vor avea o fată, pe care o vor numi Maria.

Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și la trei ani de la nașterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu. Au fost întâmpinați de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o pe Maria în cea mai sfântă încăpere din Biserică, unde preotul intră o singură dată pe an.

Potrivit Tradiției, îngerul Gavriil o hrănea și îi tâlcuia textele mai greu de înțeles din Scriptură. La vârstă de 15 ani a părăsit templul și a fost încredințată bătrânului Iosif.

La puțin timp a primit vestea, tot de la Arhanghelul Gavriil, că a fost aleasă să Îl nască pe Fiul lui Dumnezeu.

În unele locuri, astăzi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă și le folosesc in noaptea de Anul Nou, drept sorcove. În credința populară, se spune că dacă nuielușa Sfântului Nicolae, care trebuie să fie din măr, înflorește până la sărbătoarea Nașterii Domnului, înseamnă că Sfântul l-a iertat pe cel pedepsit cu ea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI