Intrarea Maicii Domnului în Biserică - prima mare sărbătoare din postul Crăciunului

Este zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși - intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului şi, de altfel, prima dezlegare la pește. Vedem în cele ce urmează semnificația acestei zile, dar și tradițiile ce-o înconjoară.

21 Noiembrie 2019, 09:04 (actualizat 21 Noiembrie 2019, 09:08) Știrile TVR |
Intrarea Maicii Domnului în Biserică
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pentru toți creștinii, astăzi e sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Semnificația e foarte clară. Părinții ei, Ioachim și Ana, care nu puteau avea copii s-au rugat să le fie dat unul promițând că, dacă îl vor avea, îl vor dărui Domnului.

Spre bătrânețea lor copilul a venit. O fată pe care au botezat-o Maria. Si pe care, așa cum făgăduiseră, au dus-o la Templu.

Acolo, viitoarea Mama a Lui Isus a stat în rugăciune, vorbind cu îngerii și lucrând țesături.

Când i-a venit vremea a plecat din Templu ca să-l nască pe Hristos. Sărbătoarea e una deopotrivă de bucurie și de curățenie, de aceea, în orice zi ar cădea e dezlegare la peste și la vin..

De aceea superstițiile care circulă în popor legate de acest praznic, nu doar că se repetă ca un clișeu, dar sunt hilare.

Se zice că astăzi nu e bine să speli. Dar Isus însuși a spus că mai ales în post e bine să te speli și să arăți bine ca să nu faci ca fatarnicii care se dau cu cenușă pe fața.

Conform unei alte ziceri, astăzi fetele nemăritate ar putea sa-și vadă ursitul. E nu doar un paradox ci și o ironie. Cum ar putea fetele să-și vadă viitorul iubit de sărbătoarea Fecioarei.

Si nu în ultimul rând, în popor se mai crede că azi se va vedea cum va fi vremea in iarna care urmează. Trebuie precizat că Fecioara Maria a venit pe lume ca să-l nască pe Mântuitor, nu să facă predicții meteorologice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI