Într-un orășel din Croația, brazii de Crăciun sunt hrană sănătoasă pentru măgăruși

10 ianuarie 2020, 08:01

E deja o tradiție. A început acum 5 ani, când un fermier a vrut ca și animalele lui să simtă că e sărbatoare, așa că le-a dus câțiva brăduți. Măgărușii s-au repezit și i-au mâncat imediat.

La început m-am simțit dezamăgit că nu au înțeles intenția mea. Dar după aceea mi-am dat seama că ar trebui să fiu fericit: i-au mâncat, i-au reciclat și astfel am avut zero deșeuri după Crăciun. Au avut ei grijă, peste noapte –  fermierul Neven Ciganovic.

Nu a durat prea mult până la încheierea unui contract cu compania locală de salubritate. Toți brazii sunt de atunci colectați și duși la ferma lui Ciganovici. În fiecare an, măgărușii consumă până la 3.000 de bucăți. Și, culmea, preferă soiurile cu ace cât mai tari.

Acele de pin sunt pline de vitamina C și, pentru că e iarnă și nu e verdeață, acest lucru e mai mult decât binevenit. Pe de altă parte, uleiurile esențiale din ace sunt eficiente împotriva paraziților – veterinar Tanja Sever.

Nu în ultimul rând, e și distractiv pentru măgari: câte un brad mai spulberă monotonia, e altceva decât numai fân și paie. Animalele se răsfață mai întâi cu brazii. Molizii sunt ultimii la rând; uneori, ajung și până la Paște. Dar mai mult nu rezistă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite