Într-un hotel din Slovenia au fost descoperite camerele de unde fosta securitate comunistă din Iugoslavia îi supraveghea pe cetățenii străini

11 august 2019, 20:20

Hotelul de 4 stele a fost inuagurat în 1971. Era cel mai modern din regiune, așa că atrăgea clienți prestigioși. Cine a proiectat clădirea s-a asigurat că aceste camere nu apar pe planurile de construcție.

Erau dotate cu cele mai bune echipament ale anilor ’70. Astfel că vizitatorii importanți nu făceau un pas fără să fie ascultați.

Nikola Simic, expert în telecomunicații: „Aceste echipamente erau folosite pentru a coordona anumite actiuni, actiuni militare, pentru a strânge informații despre inamicul care urma să vină și mai erau folosite pentru ca înalții oficiali, politicienii și militarii să comunice între ei.”

Regiunea Postojna a fost dintotdeauna un punct de atracție pentru turiști, mai ales din anii ’70, când a fost inaugurat hotelul de lângă peșteră. Nimeni nu a știut nimic despre aceste camere secrete până în 2016, când a fost renovat hotelul.

Marjan Batagelj,  directorul hotelului: „În timpul renovării, o singură ușă a rămas nedeschis. Nimeni nu a vrut să o deschidă, nici măcar operatorul național de telefonie, așa că am deschis-o noi. Am descoperit că în hotelul Jama a existat o lume paralelă, o lume a spionilor.”

Se crede că pentru fosta securitate a Iugoslaviei, Postojna era o locație strategică. Aici veneau jurnaliști străini și turiști pe care îi puteau urmări îndeaproape.

Din aceste camere secrete se făceau rapoarte și despre membrii nomenclaturii comuniste care veneau în zonă. Astăzi, ele nu mai reprezintă decât dovada represiunilor din perioada comunistă, iar pentru capitaliștii de azi, încă un punct de atracție pentru turiști.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite