Într-o gară din Berlin au fost instalate camere cu recunoaștere facială

24 august 2017, 23:58

 

E un proiect-pilot cu durata de 6 luni. Face parte dintr-o promisiune a conservatorilor cancelarului Merkel, de creştere a finanţării pentru poliţie şi securitate.

THOMAS DE MAIZIERE, ministrul de interne al Germaniei: „Supravegherea video e extrem de importantă pentru clarificarea, în retrospectivă, a acţiunilor penale”.

Zeci de voluntari au intrat în noul sistem de monitorizare, pentru a le arăta trecătorilor cum funcţionează. Sunt multe temeri. Protecţia vieţii private e un subiect sensibil pentru mulţi germani care se gândesc la practicile de spionaj în masă ale regimului nazist şi apoi ale poliției secrete STASI, din fosta RDG.

FRIEDEMANN EBELT: „Întregul proiect reprezintă un mare pericol pentru democraţie şi statul de drept, pentru că sunt scanate feţe. E ca şi cum li s-ar lua amprente oamenilor. Nu se poate aşa ceva”.

Autorităţile dau asigurări că imaginile cu pasagerii care trec prin staţie vor fi şterse, că doar dacă se recunoaşte figura vreunei persoane date în urmărire, e utilă această tehnologie. Dar oamenii rămân sceptici: cel mai sângeros atac islamist din Germania, de anul trecut, a fost comis de un migrant care fusese monitorizat de agenţii de securitate, Ei renunţaseră însă la un moment dat să-l mai supravegheze.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite