Într-o comună din Neamț, asistații social sprijină vârstnicii în gospodării

În timp ce în alte zone din țară asistații social primesc ajutoare fără să faca nimic, un primar din Neamț a găsit o soluție de compromis care ajută pe toată lumea. Astfel, în schimbul banilor, beneficiarii venitului minim garantat curăță drumurile de zăpadă sau dau o mână de ajutor bătrânilor singuri din sat.

23 Ianuarie 2018, 20:22 (actualizat 23 Ianuarie 2018, 20:32) |
Ajutoare în schimbul muncii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Petronel Pală din satul nemțean Bălușești este beneficiar al venitului minim garantat. Are acasă o familie numeroasă și nu se poate lipsi de ajutorul de la primărie. Așa că în schimbul banilor se trezește devreme și curăță sectorul de drum pe care îl are în grijă.

Și la școala din sat se muncește de zor. Bărbații care primesc venit minim garantat taie lemne pentru încălzirea sălilor de clasă. Deși afară e ger, nimeni nu se plânge și toți își fac treaba.

Alți beneficiari de ajutoare sociale au alte sarcini. Trebuie să aibă grijă de trei familii de bătrâni. Mihai Antal merge zilnic la tanti Virginia.  În fiecare dimineață bărbatul aduce apă, taie lemne și curăță zăpada de pe principala cale de acces în casă. Fără ajutorul lui, femeia nu s-ar descurca.

Pentru Mihai, banii de la primărie reprezintă singurul venit, pentru că, în zonă, nu sunt locuri de muncă.

În comuna Icuşesti sunt 464 de beneficiari ai ajutorului social din care 153 sunt persoane apte de muncă.

Primarului din Icuşesti a avut această idee anul trecut când comuna a fost câteva zile izolată din cauza zăpezilor. Până la venirea utilajelor edilul a mobilizat asistații social. Așa au reușit să deszăpezească mare parte din drumurile din comună.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI