„Întoarce-te spre Est”. Expertă în mentalități: „Eurasia Mare”, proiectul prin care Putin caută să reducă daunele produse de sancțiunile occidentale

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
12 mai 2022, 11:57

Kremlinul a lucrat cu zel pentru a coopera cu țările din Asia și Orientul Mijlociu în ultimii ani, pentru a contrabalansa înrăutățirea relațiilor cu Occidentul și pentru a dezvolta piețe pentru exporturile sale de „suveranitate și securitate tehnică” și de nemulțumiri istorice.

În plus, Kremlinul speră că statele asiatice din ce în ce mai prospere vor asista în mod activ la dezmembrarea a ceea ce vede ca o ordine mondială dominată de Occident, după care acțiunile Rusiei ar fi imposibil de distins pe fundalul altor actori autoritari non-sistemici (China să facă un pas înainte), atrage atenția Kseniya Kirillova.

„Vladimir Putin a făcut un pas semnificativ spre o nouă dezordine mondială cu cea mai recentă și cea mai mare invazie a sa în Ucraina, pe 24 februarie, dar de atunci a avut puțin succes în a colecta sprijin. Cu toate acestea, Kremlinul a început și mai energic să caute sprijinul țărilor non-occidentale, nu numai pentru a se sustrage și a atenua impactul sancțiunilor, ci și pentru a construi o coaliție globală anti-occidentală. În aceeași lună cu invazia, Clubul de discuții Valday – o creație a lui Putin care își declară destul de grandilocvent rolul de «dialog cu elita intelectuală internațională» – a pregătit un raport despre noua strategie a Rusiei în Orientul Mijlociu”, scrie Kirillova.

Planurile experților de la Kremlin includ construirea unei „Eurasii Mari”, precum și aprofundarea relațiilor cu Arabia Saudită, Israel, Singapore și alte țări dezvoltate, care ar contribui la asigurarea unui „salt tehnologic” pentru Rusia. Kremlinul, în alianță cu China, creează, de asemenea, inițiative de extindere a grupului BRICS, format din cinci economii în curs de dezvoltare, și a Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) – un forum chinez, din care face parte inclusiv Rusia, care lucrează pentru o „nouă politică internațională democratică, corectă și rațională și ordine economică” — inclusiv posibila creare a unei bănci comune și a unei monede alternative ca mecanism de evitare a sancțiunilor occidentale.

„Întoarce-te spre Est”

„Întoarce-te spre Est” este una dintre cele mai populare teze în mass-media rusă de câteva luni. Propagandiștii de la Kremlin explică că „Occidentul putrezește literalmente” și doar civilizația orientală are viitor.

„În același timp, Rusia nu ascunde faptul că exacerbează sentimentul anti-american în rândul aliaților săi, jucând pe un trecut colonial care nu a implicat în general Statele Unite. În special, în India, ea subliniază că «încercările americane de a predica moralitatea sunt percepute de elitele indiene și de mase destul de dureros, văzând în ele o reflectare a aroganței post-coloniale caracteristice țărilor occidentale»”, explică Kseniya Kirillova.

Poate, speră ei, relațiile de prietenie acumulate în vremea sovietică pot fi folosite pentru a eluda sancțiunile în prezent. „India are toate șansele să devină un punct de tranzit pentru investiții și mărfuri occidentale care merg în Rusia și o piață pentru mărfurile rusești”, susțin experții Valday.

„Nu este ușor pentru nicio țară să susțină că decizia de a invada un vecin este un act de luptă anti-imperială, dar purtătorii de cuvânt ai Rusiei au susținut oricum că războiul face parte din lupta sa împotriva «jugului» pe care SUA l-au impus Rusiei”, notează experta.

Teoria „dependenței coloniale”

Kirillova scrie că această teorie a „dependenței coloniale” a fost exploatată în mod activ de creatorul ei, fostul spion Andrei Besrukoviî, și mai târziu de către alți propagandiști ruși pentru a justifica un act de agresiune neprovocat ca fiind „un război pentru independență”. Acest lucru a fost repetat recent de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat că „operațiunea militară a Rusiei în Ucraina contribuie la eliberarea lumii de opresiunea neocolonială a Occidentului”.

Teme similare sunt folosite pentru mobilizarea patriotică a societății ruse, precum și pentru a câștiga simpatia țărilor post-coloniale. În paralel cu aceasta, există o încercare de a convinge partenerii asiatici și alți parteneri că politicile actuale ale SUA și Occidentului în ansamblu prezintă o renaștere a colonialismului și o continuare a „exploatării țărilor din Lumea a Treia”.

„În urma prăbușirii imperiilor coloniale, epoca colonialismului nu s-a încheiat. A luat doar o formă mai sofisticată”, potrivit site-ului Sciencepop.ru.

După începerea războiului pe scară largă din Ucraina, atrage atenția Kirillova, experții Consiliului Afacerilor Internaționale din Rusia au început să dezvolte aceeași agendă în ceea ce privește propria lor țară, denumind sancțiunile impuse Rusiei ca fiind „aprobarea mecanismului neocolonialismului global sub auspiciile Statelor Unite”.

„Esența relației dintre colonie și țara mamă nu se schimbă sub neocolonialismul global. Neocoloniile vor fi private de posibilitatea de a lua decizii politice independente care decurg din suveranitatea lor națională și din autodeterminare”, se arată în comunicat.

Un detaliu care scapă atenției Occidentului

Campania încearcă să preia nemulțumirile Kremlinului și să le facă universale. Astfel, site-ul web pro-regim Vz.ru a răspuns cu oarecare furie la sugestia că bunurile rusești confiscate ar putea fi folosite pentru a finanța apărarea militară a Ucrainei. Occidentul ar putea „să ia” economiile altor țări, așa cum a făcut-o cu rezervele de aur și valută ale Rusiei, a avertizat site-ul.

„Există modalități de a contracara aceste argumente, care par să aibă un anumit efect în fostele țări coloniale. Oricât de ciudat ar părea, fostele colonii sovietice din Europa Centrală și de Est (CEE) au cel mai mare potențial. Ideea «dependenței coloniale a Rusiei de Occident» este iluzorie și a fost respinsă în mod repetat chiar și de experții ruși, în timp ce republicile post-sovietice au o experiență reală în combaterea dependenței coloniale de Rusia. Am ținut prelegeri despre propaganda rusă la o fundație indiană specializată în studii geopolitice și știu din experiență cât de importante au fost argumentele despre revanșismul imperial rusesc și încercările de a-și înrobi din nou fostele colonii. De asemenea, acest fond a interacționat activ cu experți din Ucraina, Belarus, Tadjikistan și alte țări post-sovietice, găsind o limbă comună cu aceștia. Este posibil ca Occidentul să nu fi înțeles pe deplin posibilitățile de angajare a specialiștilor din statele ECE și din Caucaz pentru colaborare cu țările din regiunea Pacificului și Orientul Mijlociu. Acești oameni pot vorbi din experiență personală despre neocolonialismul rus. Mai mult, este important de subliniat că însuși limbajul autorităților ruse conține o amenințare clară la adresa presupușilor săi noi aliați”, argumentează Kseniya Kirillova.

Pentru a înțelege pe deplin ce înseamnă când Serghei Lavrov vorbește despre „eliberarea lumii de opresiunea neocolonială a Occidentului”, este suficient să aruncăm o privire asupra teritoriilor pe care Kremlinul le numește astăzi „eliberate” – comunitățile odată înfloritoare ale Mariupol, Volnovakha și alte orașe și sate ucrainene sunt o lecție.

„Ele ar trebui să servească drept un avertisment clar pentru acele țări vizate de Rusia, un regim a cărui definiție a eliberării pulverizează civilizațiile neconforme”, atrage atenția Kseniya Kirillova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite