Interzis la meditații cu elevii din propria clasă: „Trebuie să fim serioşi, aşa ceva e imposibil”. Regula anunțată ca lege de ministrul Educației stârnește reacții vehemente. Interdicția, de 6 ani într-un cod de etică

18 mai 2022, 19:55

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației:La nivelul legii vom ridica această interdicţie. (…) Vom avea o comisie naţională. (…) Din această comisie vor putea să facă parte, spre exemplu, profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur, profesori care să aibă şi experienţă în inspecţia şcolară„.

Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, regula s-ar putea aplica chiar din anul şcolar viitor.

Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”:Trebuie să fim serioşi. Aşa ceva este imposibil. (…) Cum anume se va realiza această urmărire? Cum anume vor fi depistate cadrele didactice care îşi meditează copiii de la propriile clase? Va începe în momentul de faţă o adevărată vânătoare de vrăjitoare? (…) Eu sunt sigur că în mare măsură profesorii respectă anumite reguli. De obicei, să ştiţi că nu îşi meditează propriii elevi„.

În schimb, reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elevi spun că practica meditaţiilor cu elevii de la clasă este una frecventă.

Identificarea celor care încalcă legea va fi imposibilă.

Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: Trebuie să vedem fondul problemei. Avem un cod cadru de etică al personalului didactic care interzice încă din 2016 meditaţiile cu elevii de la clasă, dar care într-adevăr nu este aplicat. (…) La momentul de faţă, meditaţiile au devenit o industrie paralelă pe lângă sistemul de învăţământ„.

Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Asociaţiilor de Părinţi din România: Cum poţi asculta un copil să zic că-l prinzi într-o zi în care nu este pregătit, ştiind că ţi-a plătit eventual cu o zi, două înainte meditaţia, 60 – 100 de lei, în funcție de situații, îmi pun întrebarea ca profesor îl notezi corespunzător sau îl ierţi în comparaţie cu unul care nu face meditaţie? (…) Dacă într-adevăr Ministerul Educaţiei va găsi o soluţie, dar pentru mine cred că este aproape imposibil de abordat, dacă va găsi o soluţie se vor face încrucişări. Eu îţi dau elevii de la mine de la clasă, tu îmi dai elevii de la tine de la clasă, eu am grijă de elevii tăi, tu ai grijă de elevii mei„.

Un studiu recent făcut de Salvaţi Copiii arată că 60% dintre elevi afirmă că fac meditaţii cel puţin o dată pe săptămână, iar unul din 3 elevi nu se simte pregătit pentru examene, potrivit aceluiaşi studiu.

Prevederea privind interzicerea meditaţiilor cu elevii de la clasă va fi cuprinsă în noua lege a educaţiei, act normativ care în curând va fi pus în dezbatere publică.

VEZI și Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Telejurnal, despre evaluarea „fără creion și hârtie”: Testele nu se finalizează cu note, nu înlocuiesc tezele, nu fac ierarhizări. Cei mici pot să le considere și o simplă joacă

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite