Interviu exclusiv cu ministrul Apărării Vasile Dîncu | Pe ce cheltuie MApN cei 2,5% din PIB

18 aprilie 2022, 13:27

Într-un interviu acordat în exclusivitate TVR ministrul Apărării Naţionale a recunoscut că  maşinile de luptă pentru infanterie, celebre MLI, sunt acum o prioritate în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei. Elicopterele IAR Puma Socat şi Naval ar trebui cumpărate abia peste trei ani, dar acest program ar putea fi devansat.

Vasile Dîncu spune că toate țările, mai ales cele din Flancul Estic, au solicitat Uniunii Europene să găsească soluții pentru urgentarea procedurilor de înzestrare a Armatei prin  licitații publice: “Războiul bate la ușă și tu nu poți sa aștepți luni de zile după contestații care nu se mai termină sau să pui condiții restrictive. Multe țări au cerut în ultimii ani să se accepte contracte GtoG (n.red – contracte între guverne) că așa poți foarte simplu să reușești o înzestrare mai rapidă”.

CITIȚI ȘI > EXCLUSIV Mini-submarine „made in Romania”. Reportaj în fabrica de la Ghiroda. Navele sunt livrate în special Marinei italiene. Vasile Dîncu: „Dacă facem un contract acum, le-am putea avea foarte repede”

Întrebat ce vom putea cumpăra mai repede, ce se poate devansa la achiziții, ministrul Apărării a afirmat că este o chestiune de priorități și de negociere internă, iar prioritățile se pot schimba în funcție de desfășurarea războiului.

“O să încercăm să devansăm niște programe, să le aducem  mai repede. Programe ce țin de MLI (n.red. – mașini pentru infanterie), sunt necesare pentru România, am vrea să le producem în România, (…) să făbricam mai repede decât ne-am propus pe teritoriul nostru blindate, radare, sisteme de rachete de coastă. (…) Există câteva variante pentru transportoare amfibie pe care le discutăm. (…) Sperăm ca acest supliment de 0,5% din PIB nu se va pierde pe care îl vom avea de anul viitor nu se va pierde în majorările pe care le vom avea la energie și la toate celelalte”, a precizat Vasile Dîncu.

În ceea ce privește înlocuirea elicopterelelor IAR Puma Socat și Naval, ministrul spune că este un subeict discutat în cadrul MaPN, “dacă putem sp aducem mai aproape zona aceasta a construcției de elicoptere în România. Avem propuneri din partea marilor producători din lume, toți vor să producă în România, dar va trebui să gădim forță de muncă, locuri unde vor putea investi și, evident, să avem și programe de înzestrare. Acest proiect al elicopterelor era pus undeva după 2025-2026. O să încercăm să vedem dacă îl putem aduce mai în față (…) Ceea ce ne programaserăm noi pentru avioanele F-35 este undeva după 2030, pentru că nu este foarte ușor. Nu este doar o chestiune de bani, ci și de a aștepta, a te înscrie în acest sistem”.

CITIȚI ȘI > EXCLUSIV. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: În mai am putea să avem primii militari în grupul de luptă din România

Vasile Dîncu a vorbit și despre proiectul cu voluntarii din Armată.

“Acest proiect va fi lansat luna aceasta sau, dacă nu, la începutul lunii viitoare. (…) Și testăm nivelul de acceptabilitate a unor tipuri de beneficii pe care le putem aduce. (…) Un tânăr care va face armata voluntar, în timpul cât face pregătirea de bază, (…) rezonabil ar fi să câștige minimum 3.000 de lei pe lună. Putem să asigurăm și alte tipuri de beneficii”, a mai spus ministrul Apărării.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite