Interviu cu unul dintre laureații premiului Nobel pentru Fizică pe 2018, profesorul Gerard Mourou. Fizicianul a implementat în România o parte din proiectul ELI, laserul de la Măgurele

Americanul Arthur Ashkin, francezul Gérard Mourou şi canadianca Donna Strickland sunt laureaţii Premiul Nobel pentru Fizică pe 2018 pentru invenţiile revoluţionare în domeniul laserelor, a anunţat Comitetul Nobel, reunit marţi, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm. Profesorul Gerard Mourou este unul dintre cei mai mari fizicieni contemporani, printre pionierii laserelor de mare putere şi cel care a implementat în România o parte din proiectul ELI - Infrastructura Luminii Extreme. Sau, cum îl cunoaştem, Laserul de la Măgurele, lângă Bucureşti. Jurnalistul Mihai Melinescu i-a luat un interviu profesorului Mourou, în 2016, la Interviurile Telejurnalului.

03 Octombrie 2018, 09:13 (actualizat 03 Octombrie 2018, 15:19) |
Interviu cu fizicianul Gerard Mourou, iniţiatorul proiectului ELI
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În interviul din 2016, fizicianul Gerard Mourou a povestit cum a fost aleasă România pentru construirea laserului de la Măgurele: „Acum 30 de ani am inventat o tehnologie folosită practic în toate laserele din lume, o tehnologie de amplificare prin care lumina laserului să fie foarte, foarte intensă. Am fost în Statele Unite timp de 30 de ani, apoi m-am stabilit înapoi în Franţa. La un moment dat, Comisia Europeană era în căutarea unui mare proiect ştiinţific. Am propus atunci acest proiect de creare a unei Infrastructuri pentru Lumina Extremă, ELI. În 2005, 2006. România are o tradiţie în fizica nucleară, sunteţi foarte puternici în domeniu şi sunteți foarte respectaţi în lume, şi ne-am gândit că am putea studia pentru prima oară fizica nucleară cu ajutorul laserilor de foarte mare intensitate".

Să ajungi acolo unde este laserul de la Măgurele nu-i deloc simplu. Echipa de filmare a trebuit să urmeze o procedură strictă. Nici măcar o singură scamă nu trebuie să ajungă în camera laserului. Un fir de praf poate crea daune uriaşe.

„Puterea impulsului pe care îl dă acest laser este de 1000 de ori mai mare decât puterea generată într-un moment de toate reţelele electrice mondiale - la un loc. Este de un milion mai mare decât energia generată de o centrală nucleară. Această putere fenomenală este produsă numai pentru un interval de timp extrem de scurt. Îl numim o femtosecundă", spunea fizicianul.

Potrivit profesorului Gerard Mourou, laserul poate fi cheia unor probleme până acum de nerezolvat - dar nu prin forţa distructivă pe care o ştim din filme.  Fizicianul a vorbit şi despre terapia cu protoni - un tratament eficient împotriva cancerului:

„Este o metodă prin care se ajunge la tumoră fără să fie afectate ţesuturile sănătoase, protonii ajung înăuntru dar nu afectează partea sănătoasă. Deocamdată este extrem de scumpă pentru că instalaţiile sunt enorme".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 18°C
IASI 11°C 15°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 7°C 11°C
CRAIOVA 15°C 17°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI