Interviu cu Nora Vasilescu, scriitor român stabilit în SUA: Omenirea a trecut prin clipe mai grele

Nora Vasilescu
Nora Vasilescu
22 aprilie 2020, 16:22

Nora, ești în America, ne desparte un ocean, dar ne apropie prietenia și această izolare. Cum e la voi situația?

Cred că nu e fundamental diferit de România, în sensul că avem aceleași  reguli obligatorii de distanțare social, s-au introdus de două săptămâni acestea în magazine, adică nu se permite să fie mai plin de 50% cu clienți și cozile din exterior trebuie să fie distanțate .

O diferență majoră cred că este transparența, primim rapoarte zilnice de la Statul Connecticut, de la primar, foarte umane. Ne-au murit doi oameni din oraș și primarul și-a exprimat   condoleanțel. Ne anunță câtă lume e bolnavă, dacă mai avem pe cineva care s-a contaminat, nu nominal…câte ventilatoare sunt în stat, ce spital a mai primit ajutoare, faptul că a venit Armata și a făcut un spital de campanie în care fac triaj. Astea sunt lucruri care ridică starea de spirit. Sigur sunt și mulți care-și pierd joburile, mici afaceri, era plin de restaurante. Connecticut e un stat avut, plin de spitale, dar sunt state în care există comunități fară locuri în spital. Suntem foarte aproape de New York și de aceea Connecticut e unul din statele cele mai contaminate.

Stau în casă și pentru un scriitor se zice că e foarte bine. Nu e așa, poți intra într-o stare de anxietate care nu-ți permite să mergi în altă lume din care ai avea nevoie să-ți tragi scrisul, deci nu ești  neapărat productiv. Și aceasta e o situație cu care trebuie să ne învățăm, că nu se va termina așa repede. Lumea s-a învățat, ca în România, foarte încet, cu ideea cât de grav este. Am învățat cum e cu măștile. Populația are o anumită inerție, nu e o armata, să-i spui “pe loc repaus”și să facă “pe loc repaus”. Până se conving oamenii că e spre binele lor, durează.

Trebuie să fim cu credință, speranță, să gândim pozitiv.

Omenirea a trecut prin clipe mai grele. Până la 1890 n-aveam banala aspirină , Bach s-a operat la pleoape fără anestezie, fără antibiotic, acum știm cum se face un vaccin.

Este de durata fabricarea unui vaccin.

Interesul nostru e de durată, nu vrem să aibă cine știe ce efect secundar care să ne mutileze. Totuși, să ne bucuram de soare și primăvară!

_________________________________________

Nora Maria Vasilescu este născută în București, la 18 Decembrie 1964. Debut în “România Literară”(1986) cu un grupaj de poeme. Absolventă a Facultății de Litere București, română-engleză (1989). Traduceri “Riturile de trecere” de Arnold van Gennep și “Magie, știință și religie” de Bronislav Malinowski. Cercetător la Centrul National pentru Cercetarea și Valorificarea Culturii Populare. Bursă Fubright la Texas Pan American University (1995-1997). A fondat și susținut prima revistă cultural românească în format electronic, AgoraOnLine (www.aol.ro 1997-2009). I-au apărut în română 3 romane, ”Orenda”(2016),”7 pici”(2017) și “Omul cu lupa”(2019).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite