Interviu cu Eliana Radu (Muzeului Municipiului Bucureşti) despre situația muzeelor în pandemie: „Adaptabilitatea este un punct forte în orice domeniu în această perioadă”

Eliana Radu (centru) coordonator al activităţii de proiecte culturale marketing şi relaţii publice al Muzeului Municipiului Bucureşti
Eliana Radu (centru) coordonator al activităţii de proiecte culturale marketing şi relaţii publice al Muzeului Municipiului Bucureşti
8 februarie 2021, 15:30

Studii prezentate de Unesco şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor arată că peste 90 la sută din muzeele din întreaga lume au fost închise, iar mai mult de 1 din 10 ar putea să  nu mai fie redeschis. Care este situaţia Muzeului Bucureştiului?

La începutul lunii martie 2020, muzeele din capitală, inclusiv cele care țin de Muzeul Municipiului București, au început să își închidă rând pe rând porțile, ca măsură de protecție împotriva pandemiei care s-a instalat în mod abrupt în viețile tuturor. Muzeele și casele noastre memoriale: Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul George Severeanu, Colecția de Artă – Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Victor Babeș, Muzeul de Artă Populară Nicolae Minovici, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, precum și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” s-au redeschis pentru vizitatori începând cu data de 23 mai 2020, respectând desigur setul de reguli stabilite conform legislației de referință la care ne raportăm în această perioadă. În prezent, muzeele sunt deschise pentru vizitatori, însă nu se pot organiza evenimente culturale cu participarea publicului, evenimente precum vernisaje, lansări de carte, proiecții de filme documentare, sesiuni științifice, conferințe de presă etc. și nu se susțin nici ghidaje și ateliere educaționale în muzee la acest moment.

Cum v-ați adaptat la această perioadă?

În 2020, dar și în 2021, colectivul Muzeului Municipiului București a rămas dedicat activităților pentru public, pe care le-am organizat atât fizic, cât şi virtual. Arheologi, istorici, antropologi, istorici de artă, cu toții ne-am mobilizat pentru a continua să împărtășim cunoștințele noastre.

Anul 2020 a fost un an al transformării și al evoluției pentru Muzeul Municipiului București. Noua ofertă expozițională, concerte, conferințe, ateliere pentru copii, precum și deja tradiționala „Școala altfel” au trebuit amânate. Muzeul Municipiului București și-a transferat atunci activitatea online. Cele 16 pagini de Facebook s-au transformat în veritabile reviste istorice și culturale. Au fost create și lansate expoziții virtuale, s-au desfășurat activități educative și distractive pentru copii, au fost oferite gratuit, pe site, filme documentare despre importante momente și personalități ale istoriei noastre, au fost lansate competiții pentru iubitorii de artă, au fost digitalizate și oferite publicului două reviste de specialitate editate de Muzeul Bucureștiului, s-a pregătit o inedită expoziție de bandă desenată românească SF. Aceste câteva săptămâni de reconectare au însemnat și un moment intens de redescoperire, iar partenerii ne-au fost alături.

Care este fluxul vizitatorilor de când s-au deschis muzeele ? Aveți o statistică?

În ceea ce privește vizitatorii fizici, în 2020, deși s-a observat o scădere, de înțeles, în prima parte a anului, expozițiile variate au trezit curiozitatea publicului și au atras mulţi intersaţi pe perioada toamnei. Un moment de escapadă, de liniște şi de educație, în deplină siguranță. Astfel, luând în calcul vizitatorii din 2020 de la Muzeul Theodor Aman, Muzeul Nicolae Minovici, Palatul Suțu,Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeș, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Colecția de Artă – Ligia și Pompiliu Macovei și Observatorul Astronomic-Amiral Vasile Urseanu am avut aproximativ o treime din vizitatorii pe care i-am avut în 2019, o situație similară cu cea raportată la alte muzee din Europa (Muzeul Louvre de exemplu a raportat o scădere de aproximativ 70% a numărului de vizitatori în 2020).

Cum se proiectează viitorul?

A fost un an dificil pentru toți, însă Muzeul Municipiului București rămâne deschis, respectând, desigur, toate măsurile de siguranță din această perioadă, și continuă să pregătească noi expoziții, proiecte interesante pentru 2021. Aceste expoziții vor pune în valoare vastul patrimoniu deținut de MMB – artă, arheologie, modă, istorie, antropologie – tematicile sunt variate. Ne dorim să fim în continuare aproape de comunitatea deja fidelizată în jurul activităților propuse de MMB, fizic dar și online, să stimulăm categorii noi de public, dornice să ne fie alături. Mai multe informații despre ce proiecte vă pregătim anul acesta puteți găsi la Secțiunea Proiecte Viitoare de pe site-ul MMB, AICI.

Dumneavoastră, personal, sunteţi optimistă sau pesimistă?

Nu mă consider nici pesimistă, nici optimistă, ci realistă. Consider că adaptabilitatea este un punct forte în orice domeniu în această perioadă, iar așteptările, pozitive sau negative, pot dăuna adaptabilității. Asta nu înseamnă că nu putem spera la o îmbunătățire, dar, din punctul meu de vedere, trebuie să fim realiști și să acceptăm că nu va fi o ‘revenire la normal’ lină și rapidă.

Care este situaţia digitalizării expoziţiilor?

În această perioadă s-a lucrat la crearea unor expoziții virtuale/online, sub forma unor clipuri, pentru a facilita accesul publicului la patrimoniul muzeului. Astfel, specialiștii Secției Artă – Muzeul Municipiului București au realizat următoarele expoziții virtuale: Grupul celor patru, Gheorghe Petrașcu – “Reminiscentia 70”, Ligia Macovei – “Magia liniei”, Cecilia Cuțescu Storck – “Grafică de călătorie”, “Sfântul Gheorghe”, Medalion Gheorghe Tattarescu și Universul maestrului Nicolae Tonitza, “Opera inaccesbilă” – Acuarela lui Theodor Aman, Cornel Medrea și contemporanii săi, Expoziție virtuală “Natură moartă, natură vie” – Capodopere din colecția Pinacotecii Municipiului Bucuresti, Expoziție virtuală: “Veneția în viziunea artiștilor români ai secolului XX” din colecția Pinacotecii Muzeului Municipiului București, Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist, Medalion virtual Nicolae Grigorescu și poetica imaginii. Seria de expoziții online va fi continuată, adăugându-se teme și din alte domenii, precum cele dedicate colecției Muzeului George Severeanu –“Pe urmele trecutului… în pași virtuali”(I), “Vasele grecești” din colecția Maria și dr. George Severeanu, “Gemele antice” din Colecția Severeanu dar și “Falsuri monetare. O scurtă istorie a falsificării monedei”, “Moneda Țării Româneşti în epoca lui Mircea cel Bătrân”, și expoziția virtuală 3D de arheologie postată pe pagina Casei Filipescu-Cesianu. perioada 1960-1989, pregătită de Muzeul Municipiului București împreună cu partenerii săi. Desenele urmau să fie expuse la Palatul Suțu. Din cauza situației nou create, această expoziție se vizualizează online și în mediul virtual oferit de Muzeul Municipiului București, AICI.

Am avut și o serie dedicată patrimoniului de la Muzeul Dr. Nicolae Minovici, micro-expoziții care au fost organizate fizic și online – Seria “Obiectul Lunii” de la Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Anul acesta seria se continuă cu Microexpoziții lunare la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Victor Babeș, expoziții tematice gândite de echipa muzeului pentru anul 2021 care vizează punerea în ramă a patrimoniului acestor două muzee MMB. Aceste micro expoziții se vor desfășura fiecare de-a lungul unei luni calendaristice, continuând într-o cheie distinctă proiectul „Obiectul lunii la Muzeul Minovici” din anul 2020.

Pe zona video, menționăm și că, pe site-ul nostru (www.muzeulbucurestiului.ro) există o secțiune special pregătită în care oferim filme documentare. Acestea transpun conținut relevant despre toate expozițiile tematice și permanente, precum și despre istoria reședințelor muzeale. Găsiți aici informații noi, utile, imagini din trecut sau de actualitate, care sunt oferite de experții MMB în interviurile pe care le-au acordat.

Muzeul Municipiului Bucureşti are și „Cinema Museion”, o secţiune pe site-ul instituţiei cu acces gratuit la filme documentare care aduc un plus de informaţii faţă de cele oferite prin expoziţiile permanente şi tematice.

Desigur, avem și tururi virtuale, la care vom continua să lucrăm. Momentan, avem tururi dedicate Palatului Suțu, Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Muzeului C.I. și C.C. Nottara (care nu mai poate fi vizitat) și Muzeului Dr. Victor Babeș.

Interviu realizat de Lucia Toader

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite