Interviu cu dr. Adrian Ursulescu, renumit chirurg cardiovascular în Stuttgart: „Măsurile din România au fost bine luate. Nu se putea alege altă cale. Și au funcționat”

Interviu cu dr. Adrian Ursulescu renumit chirurg cardiovascular în Stuttgart
Interviu cu dr. Adrian Ursulescu renumit chirurg cardiovascular în Stuttgart
11 aprilie 2020, 16:05

Cum e să fii medic in cel mai performat sistem de sănătate din Europa, ce protocoale există, ce se operează, cum vede un chirurg de la Stuttgart măsurile luate în România.

Spuneți-mi dacă s-au schimbat lucrurile față de ce știam noi din Germania. Știam că se testează, că nu există criză de aparatură și nici de măști chirurgicale. Știm bine?

Germania are, într-adevăr, un sistem de sănătate extraordinar de bine pus la punct sau supradimensionat. Puteți compara cu Statele Unite, cu Anglia, care este cel mai prost pregătită pentru o criză în sistemul medical, noi având contact și cu medici din Marea Britanie. Germania are o capacitate uriașă de paturi A.T.I., de ventilatoare. Ei testează foarte mult și mortalitatea de 1%, cel puțin cu data de ieri, a rămas. Mulți se întreabă de ce este mortalitatea de 1% față de alte țări.

Puteți să vă imaginați că ei au îngrădit libertățile oamenilor, însă au apelat și la disciplina cetățenilor. Se pare că până acum a funcționat, pentru că au început să scadă cazurile noi de COVID-19. Ca să se poată vorbi de o reluare a activităților și a economiei, chiar cu pași mai mici, Germania ar avea nevoie de o rată de cel mult o mie de cazuri noi pe zi. De acolo am putea spune că această pandemie e sub control în Germania.  Având în vedere că ei au sistemul de sănătate bine pus la punct și testează foarte mult, izolează, au reușit să aibă o mortalitate mai mică pentru că medicii nu au fost puși în fața faptului împlinit – să decidă pe cine să lase să trăiască și pe cine lasă să moară.

România este încă la început?

Eu am fost ultima dată în București pe data de 2 martie, mi se pare. Pandemia era pornită, începuse Italia să ia amploare foarte mare, însă mi-am putut face o imagine cât de cât despre societatea din România. Măsurile luate de guvernul din România au fost singurele care puteau fi luate și au fost bine luate. Pentru România nu se putea alege altă cale. Și au funcționat. Gândiți-vă că în România au murit mult mai puțini oameni față de restul Europei. Să nu vorbim de Italia, care are un sistem de sănătate, ca și Marea Britanie, catastrofal. Spania, la fel, au avut ani de zile în care nu s-au ocupat. Însă, în România, oamenii s-au conformat. Am prieteni cu care vorbeam și erau controlați în Timișoara, de două ori pe zi de poliție, dacă stau în izolare la domiciliu.

Sunteți chirurg cardiovascular, faceți intervenții foarte complicate într-un spital de top din Stuttgart, o zonă care la începutul epidemiei raporta foarte multe cazuri. Ce s-a schimbat din procedurile de la spital?

În primul rând este obligatoriu să porți mască în tot spitalul. Spitalul este ca o unitate militară, îngrădit, izolat cu forțe de securitate. De vreo trei săptămâni nu mai are voie să intre nimeni, nicio vizită în spital, doar dacă se anunță și se legitimează. La intrare pacienții și cadrele medicale intră separat și sunt scanați. Trebuie să te legitimezi, primești o banderolă cu un cod numeric și o mască. Distanțarea socială este foarte bine acceptată, oamenii nu dau mâna, nu se apropie unii de ceilalți. Poartă o mască, deși dacă o purtăm nu ne protejează neapărat pe noi, ci mai degrabă pe ceilalți. Îndiferent dacă este făcută de o vecină, să zicem, așa cum am primit eu azi, vă ajută foarte mult când ieșiți din casă.”

Ce se întâmplă cu pacientul când ajunge la dvs., face un test rapid, cum funcționează echipa chirurgicală?

Pacienților care vin din alt spital și nu li s-a făcut testul acolo, dacă se mai poate aștepta 24 de ore, solicităm să li se facă testul în spitalul respectiv, dacă nu, facem noi testul. Toți pacienții vor fi testați. Vă dați seama că deschidem cutia toracică. E suficient să se producă o leziune la nivelul plămânilor și dacă e un pacient contagios, avem o problemă în sala de operații datorită circulației aerului. Deci nu este de glumă. Vă spun, nici eu la început nu am fost așa de convins de această pandemie, însă când am văzut cazuri cu ochii mei și am văzut imagini de CT toracic, am rămas fără cuvinte.”

În spital există secții doar pentru COVID-19?

Da, avem un corp de clădire care este numai pentru COVID. Sunt rezerve cu o zonă cu pereți despărțitori unde personalul medical se schimbă înainte de a intra, nu intră fără echipament de protecție. Sunt aproximativ 30 de locuri pentru pacienți COVID care nu au nevoie de ventilație, cel puțin 5 rezerve unde se poate aplica oxigen și două secții de A.T.I. care au 15 paturi fiecare, dar încă nu sunt toate pline.

Stuttgart mai este o zonă cu multe cazuri?

Stuttgart este pe locul doi după Bayern, dar cu o mortalitate ceva mai mică. Sudul Germaniei este foarte populat și e multinațional, aceasta este cauza. Populația sud-europeană nu este obișnuită să fie ținută așa de strict sau să își limiteze contactele sociale precum nordicii.”

Și Germania are probleme în ce privește infecțiile la personalul mediacal. Nu s-a raportat încă niciun deces?

Nu am auzit până acum. Cu siguranță că vor fi penru că, vă dați seama, expunerea repetată ne va afecta pe toți, medici și personal medical și va putea să declanșeze, chiar dacă avem anticorpi, o infecție destul de gravă. Acest fenomen a fost raportat în China, deja. Au avut decese de la această expunere repetată la COVID.”

Există posibilitatea, din perspectiva dvs., să se rezolve situația cu un vaccin? Ce puteți să ne spuneți din zona germană a cercetării?

Vă pot spune că firma CureVac, care e lângă noi, la Tübingen, la universitatea de care aparținem și noi, lucrează foarte intens și au experiență din 2003 de la primul SARS. Probabil că în toamnă vor avea vaccinul pentru aplicare și experimentare umană. Au capacități imense, pot produce 100 de mii de doze pe zi, iar dacă măresc linia de producție vor face și mai mult. E important să suprimăm rata de reproducție a virusului – pentru Germania, cum spuneam, ar fi o mie de cazuri pe zi, pentru România probabil mai puțin. Această izolare este singura măsură efectivă în toată lumea. Probabil că într-o săptămână, două, această pandemie se va stabiliza și va merge în jos, dar nu înseamnă că putem ieși toți pe stradă să strigăm că am scăpat toți cu bine. Pandemia se va sfârși numai cu un vaccin. Asta știm toți, cel puțin în cercurile medicale. E adevărat că vom avea mai puțini oameni afectați, vor muri mai puțini, dar doar cu cun vaccin va dispărea. Acest vaccin nu va fi probabil disponibil la scară largă decât în 2021, la începutul anului.

______________________________________________

Interviul este realizat de Irina Păcurariu, pe pagina de Facebook a emisiunii “Rețeaua de idoli”, de la TVR. “În perioada de izolare pe care o traversăm, mi s-a părut important să rămânem conectați cu oameni cât mai diverși, cu profesii, traiectorii personale și experiențe diferite, egali acum în fața aceste crize imense și traumatizante. Așa am ajuns să încep o serie de interviuri, pe care le public pe pagina de Facebook a emisiunii și apoi pe site-ul meu, unde le adun într-o serie pe care am numit-o Rețeaua de speranță”, spune Irina.

Realizatoarea Irina Păcurariu vă propune în fiecare zi câte un interviu cu români din toată lumea, cât mai neasemănători, cu profesii, traiectorii personale și experiențe diferite, egali acum în fața aceste crize imense și traumatizante.

Depășim mai ușor perioada de izolare pe care o traversăm dacă rămânem mai conectați și mai informați, cu povești adunate din toată lumea, care ne ajută să căpătăm mai multă speranță, încredere și optimism.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite