Interviu cu Dalai Lama, realizat de doi călugări români: „În primul rând, sunt o ființă umană. În al doilea rând, sunt budist”

5 mai 2018, 18:11

Sanctitatea Sa Dalai Lama:

” – Natura umană, conform oamenilor de știință, are o predispoziție nativă spre compasiune. Dacă natura noastră umană ar fi mânia, atunci chiar n-ar fi nicio speranță. Dar predispoziția noastră umană, conform observațiilor și experimentelor științifice, este iubirea. Deci, există speranță!”

” – Crezul meu în viață e că, în primul rând, sunt o ființă umană. Nu accentuez faptul că sunt budist! Sunt o ființă umană! Pe acest nivel, nu există frontiere. Totalitatea celor 7 miliarde de ființe umane suntem la fel. Atâta vreme cât pot aduce o contribuție la bunăstarea umanității, e de datoria mea să acționez. Apoi, pe un plan secundar, sunt budist. urmez doctrina Buddha-Dharma, în special tradiția Nalanda.”

„- Buddha însuși  a încurajat cercetarea pe baza raționamentului și experimentării, care e mai importantă decât cdredința oarbă. Asta arată unicitatea doctrinei Buddha-Dharma, în special a tradiției Nalanda. Celelalte religii se axează mai mult pe credință  decât pe investigație. Buddha însuși ne-a dat libertatea de a investiga și dacă ceva contravine realității, atunci avem libertatea de a respinge.”

” – Mesajul principal al budismului, comun cu celelalte tradiții: practicarea iubirii între semeni. În unele texte budiste e menționat că dușmanul e cel mai bun învățător pentru practicarea iertării și toleranței. Orice persoană care dorește să-și îmbunătățească nivelul de compasiune e necesar să aibă un dușman. Dușmanii ne dau posibilitatea de a practica iertarea și toleranța. E o parte importantă a practicării compasiunii. Acest lucru e comun tuturor religiilor.”

” – Dorința umană pentru libertate și liberă informare sunt foarte importante. Acum, frații și surorile din România se bucură de aceste drepturi. E extraordinar!  Nicio forță nu poate opri acest lucru. Vă rog, continuați acestă dorință, acest spirit al libertății și democrației. Când vorbesc despre umanitate, nu este nicio diferență între frații români și mine. Emoțional, suntem la fel. Mental, suntem la fel. chiar și fizic suntem la fel.”

Urmăriți interviul integral în materialul video.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă