Interviu cu comisarul european pentru Transporturi. Adina Vălean: Nu mă aștept să văd bilete mult mai scumpe decât eram obișnuiți

7 mai 2020, 11:43

„Săptămâna viitoare vom prezenta un ghid de practici care să garanteze siguranța transportatorilor dar și a pasagerilor, cu măsuri precise care să se ia în diversele moduri de transport, astfel încât atunci când va fi realuat transportul de pasageri, să știe toată lumea ce are de făcut și care sunt condițiile și riscurile pe care și le asumă dacă pornește într-o călătorie. (…) În acest moment nu vă pot confirma că am recomanda neapărat distanțarea în interiorul avionului. Cu siguranță li se va recomanda celor care călătoresc să poarte mască de protecție”, a precizat Adina Vălean.

Comisarul european a oferit explicații și despre problema compensațiilor financiare din partea companiilor aeriene pentru cei care își cumpăraseră bilete:

„Există legislație europeană foarte clară și în pofida unor presiuni foarte mari venite din toate părțile, atât a statelor membre cât și a diverselor companii să schimbăm această legislație, am rezistat. Consider că este cea mai potrivită legislație pentru a apăra drepturile pasagerilor și, conform acesteia, celor care doresc li se poate rambursa costul biletului. Li se pot oferi vouchere. Săptămâna viitoare vom prezenta recomandări care să facă voucherele mai atractive. Rămâne obligativitatea rambursării ca prioritate”.

Se vor scumpi biletele în momentul în care se vor relua zborurile?

Adina Vălean: Urmează să vedem, depinde de modelul de business al fiecărei companii. La reluarea traficului de pasageri, companiile se vor confrunta și cu o scădere dramatică a volumului, pentru că încrederea publicului în a-și relua călătoriile va fi multă vreme impactată de existența virusului, de faptul că nu avem încă un tratament sau un vaccin. Companiile vor trebui să găsească un echilibru între a recâștiga încrederea clienților și a avea clienți. Or, prețul prohibitiv la bilete nu face decât să diminueze apetența pentru călătorii. Nu mă aștept să văd bilete mult mai scumpe decât eram obișnuiți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite