Intervenţie dificilă a medicilor de la Spitalul Universitar Bucureşti. Doctorii au operat un pacient într-o stare foarte gravă, cu plămânul ieşit din torace – caz extrem de rar

Intervenţie dificilă pentru medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care au salvat viaţa unui pacient care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţă într-o stare foarte gravă, cu plămânul ieşit din torace, conform unei postări pe contul de Facebook al spitalului.

09 Mai 2019, 15:15 (actualizat 09 Mai 2019, 15:18) |
FOTO: facebook.com/universitarurgenta
FOTO: facebook.com/universitarurgenta
FOTO: facebook.com/universitarurgenta

“Bărbatul de 58 de ani a căzut de la înălţime, iar în urma impactului a suferit un traumatism toracic sever, coastele s-au rupt în şase locuri şi au perforat plămânul, o parte din plămân ajungând să iasă din torace prin orificiul creat. Practic, ajunsese sub piele, devenind nefuncţional. Astfel de cazuri sunt extrem de rare. După ce plămânul a fost reintrodus în torace, au fost cusute zonele perforate din acesta şi s-a refăcut planul muscular”, a declarat dr. Andrei Dobrea, medic specialist Chirurgie toracică, cel care a coordonat intervenţia chirurgicală.

Traumatismele toracelui sunt frecvente (provocate fie prin accidente rutiere, accidente de muncă, agresiuni sau accidente casnice). Aproximativ 20% din decesele prin traumă sunt din cauza leziunilor toracice, indiferent de mecanismul de producere.

Traumatismele cu fracturi costale adesea afectează plămânul, care se colabează la hil (rămâne în torace nefuncţional).

Tratamentul este chirurgical cu repararea defectului costal şi reexpansionarea plămânului.

(w460) FOTO: face

“Uzual, coastele se fixează prin implanturi metalice, dar noi am decis stabilizarea acestora cu fire resorbabile folosind drept puncte de sprijin coastele sănătoase din jur, alcătuind un fel de ţesătură flexibilă. Astfel, durerea şi senzaţia de disconfort respirator postoperator au scăzut dramatic, permiţând o refacere mai rapidă. Prin absenţa unui implant de durată s-a scăzut riscul infecţiilor şi s-a desfiinţat nevoia unei reintervenţii după vindecare pentru scoaterea plăcilor metalice. Evident, după o anumită perioadă, coastele se vor suda natural, iar firele se vor resorbi complet, fără a rămâne altceva decât ţesuturile proprii. Pacientul a fost externat după o săptămână de la traumatism. La controlul postoperator, acesta este într-o stare foarte bună, reluând aproape complet efortul fizic uzual. Durerile sunt minime, fără a avea nevoie de tratament în acest sens”, a mai spus dr. Andrei Dobrea.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI