Intervenția jandarmilor, după inundarea intrării în Salina Praid, a împiedicat o tragedie. Momentele de panică, pentru peste 1000 de turiști, gestionate profesionist. Salina rămâne închisă

Momente de groază pentru aproximativ 1000 de turişti, la 120 de metri sub pământ. Oamenii vizitau Salina Praid, din Harghita, când au fost anunţaţi că vor fi evacuaţi de urgenţă.

24 Iulie 2022, 12:13 (actualizat 24 Iulie 2022, 13:12) Știrile TVR |

Asta deoarece galeria de acces, traversată de un izvor natural, s-a inundat din cauza unor defecțiuni la pompele care mențîn nivelul apei. Potrivit ISU Harghita, toată lumea a ajuns în siguranţă la suprafaţă cu autobuze.

Patru jandarmi au coborât să ajute la scoaterea oamenilor, alertaţi de angajaţii salinei.

Într-un mesaj de mulţumire, Ministerul de interne descrie intervenţia pas cu pas şi susţine că jandarmii au împiedicat apariția unei adevărate tragedii. Au improvizat şi o targă pentru a scoate din subteran o femeie care leşinase.

Mesajul Ministerul Afacerilor Interne, după intervenția jandarmilor la Salina Praid:

George, Cristian, Bedo și Mihai.

Ei sunt cei patru jandarmi care astăzi au împiedicat apariția unei adevărate tragedii.

Jandarmi, intervenție Salina Praid

Totul s-a petrecut în această după-amiază, când un angajat al Salinei Praid i-a sunat.

- Avem o problemă în subteran. Există o scurgere importantă de apă dintr-un izvor în tunelul salinei. Acum sunt peste 1000 de oameni în interior. Noi îi evacuăm pe etape, dar sunt panicați și sigur se va întâmpla ceva dacă nu coboară nimeni să-i organizeze. Toți sunt în siguranță, dar ne e teamă că panica va crea victime.

În câteva minute cei 4 jandarmi erau în subteran.

Într-adevăr, oamenii erau panicați. Chiar au rupt o ușă de lemn în speranța că vor ieși mai repede la suprafață.

În acel moment. George și-a dat seama că siguranța celor peste 1000 de persoane depinde de ei.

- Oameni buni, vă rugăm să vă păstrați calmul. Imediat sosește primul autobuz. Vom face așa: întâi persoanele în vârstă, apoi copiii și femeile. Bărbații vor fi ultimii.

- Sigur ne scoateți pe toți? s-a auzit o voce din mulțime.

- Foarte sigur. Și ca să stați liniștiti vă spun că noi 4 vom fi ultimii care ies de aici.

- Avem aici o femeie care a leșinat. Cred că a făcut atac de panică, i-a spus o persoană lui George.

- Pe ea o scoatem prima. Este un echipaj de la ambulanță la suprafață. Dacă mai sunt persoane cu probleme, vă rog să ne spuneți.

Imediat au improvizat o targă și au transportat-o la mașina inginerului de la Salină.

- Mergeți cu ea repede afară. Pentru ceilalți așteptăm autobuzele.

În 30 de minute, toate persoanele au fost scoase în siguranță din Salina, ultimii care au ieșit fiind cei patru jandarmi.

Pentru modul cum ați organizat evacuarea, ați gestionat situația și ați oprit o posibilă tragedie pe fondul panicii instalate între cele peste 1.000 de persoane, VOUĂ, GEORGE, CRISTIAN, BEDO și MIHAI, VĂ MULȚUMIM!

P.S. Bedo și Mihai sunt elevi la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni și se află în practică la Inspectoratul Județean de Jandarmi Harghita. FELICITĂRI!”, scriu cei de la MAI, pe pagina lor de Facebook.

Salina rămâne închisă

În urmă acestei avarii, în salină a fost întreruptă alimentarea cu apă a băilor şi a unităţilor economice, precum şi reţeaua de internet. Astăzi, Salina Praid va rămâne închisă.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Salinei Praid, închiderea galeriei se datorează unor "cauze tehnice".

În cursul zilei de sâmbătă a apărut o infiltraţie mai abundentă cu nămol în galeria de coastă, prin care intră autobuzele în subteran, motiv pentru care a fost oprit accesul în salină.

Directorul Salinei Praid a declarat sâmbătă pentru Agerpres că astfel de lucruri se mai întâmplă, dar sunt ţinute sub control şi nu reprezintă un motiv de panică.

Totodată, el a spus că este posibil să fie nevoie de o lucrare mai amplă pentru rezolvarea problemei şi şi-a exprimat speranţa că funcţionarea bazei de tratament nu va fi afectată.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI