Intervenții după manual. Cărțile de specialitate pentru salvatorii din sistemul de urgență au fost traduse în limba română

Sistemul de urgență din România are nevoie de proceduri simplificate. După tragedia din Colectiv, răspunsul la catastrofe s-a îmbunătățit, susține Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. E nevoie însă în continuare de pași fermi pentru reducerea birocrației, de investiții constante și pregătire continuă a personalului din prima linie. Intervenția "după manual" se poate face acum și la noi, pentru că au fost traduse cărțile de specialiate.

04 Septembrie 2019, 18:18 (actualizat 05 Septembrie 2019, 09:47) Știrile TVR |
Ajutor pentru salvatorii din prima linie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La câteva minute după incendiul din Colectiv, în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Floreasca s-a dezlănţuit iadul. Camera de gardă s-a umplut de gemetele tinerilor arşi. Medicii aleargau de la un pat la altul şi îi ajutau. 88 de răniţi au fost transportaţi cu ambulanţele la 13 spitale din Capitală.

Alte 96 de victime au ajuns la unităţile medicale cu taxiul sau cu maşinile bucureştenilor. Niciun spital nu era pregătit să trateze astfel de pacienţi.

Sistemul, însă, nu este perfect. Nici la noi, nici în străinătate, unde experții se confruntă cu provocări atunci când are loc un dezastru. Au trecut prin mai multe experiențe, așa că au, în acest moment, un set de reguli care la noi sunt încă în stadiu de implementare.

Manualele după care se ghidează specialiștii din afară în situații de urgență  au fost aduse și în România și traduse. Asfel încât, noi să învățăm că o greșeală la acest nivel înseamnă, de cele mai multe ori, vieți pierdute.

Atunci când are loc o catastrofă şi sunt multe victime, sistemul medical intră în alertă. Spitalele trebuie să declanşeze imediat planul alb. Sunt chemaţi de acasă medici şi asistenţi, se modifică circuitele, sunt eliberate paturi şi sălile de operaţie şi trebuie să se asigure stocuri suficiente de consumabile, materiale sanitare şi medicamente.

Bogdan Opriță, medic şef UPU SMURD, Spitalul Floreasca: "Capacitatea noastră conform planului alb este de a primi 50 de victime critice pe oră. Deci în primele momente este foarte probabil să nu putem să facem faţă fluxului mare de victime care vin pentru că cele mai multe se autoevacuează. Experienţa altor dezastre de acest tip ne-a arătat că, în general, persoanele cele mai vocale şi revendicative sunt cele care au leziuni uşoare."

Anul trecut, sistemul de urgență din România a trecut și printr-un test extrem, cel mai mare după Revoluție. S-a testat reacția în cazul unui seism devastator. Concluziile arată că avem în continuare nevoie de îmbunătățirea infrastucturii de comunicații și simplificarea procedurilor birocratice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI