Intervenții după manual. Cărțile de specialitate pentru salvatorii din sistemul de urgență au fost traduse în limba română

4 septembrie 2019, 18:18

La câteva minute după incendiul din Colectiv, în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Floreasca s-a dezlănţuit iadul. Camera de gardă s-a umplut de gemetele tinerilor arşi. Medicii aleargau de la un pat la altul şi îi ajutau. 88 de răniţi au fost transportaţi cu ambulanţele la 13 spitale din Capitală.

Alte 96 de victime au ajuns la unităţile medicale cu taxiul sau cu maşinile bucureştenilor. Niciun spital nu era pregătit să trateze astfel de pacienţi.

Sistemul, însă, nu este perfect. Nici la noi, nici în străinătate, unde experții se confruntă cu provocări atunci când are loc un dezastru. Au trecut prin mai multe experiențe, așa că au, în acest moment, un set de reguli care la noi sunt încă în stadiu de implementare.

Manualele după care se ghidează specialiștii din afară în situații de urgență  au fost aduse și în România și traduse. Asfel încât, noi să învățăm că o greșeală la acest nivel înseamnă, de cele mai multe ori, vieți pierdute.

Atunci când are loc o catastrofă şi sunt multe victime, sistemul medical intră în alertă. Spitalele trebuie să declanşeze imediat planul alb. Sunt chemaţi de acasă medici şi asistenţi, se modifică circuitele, sunt eliberate paturi şi sălile de operaţie şi trebuie să se asigure stocuri suficiente de consumabile, materiale sanitare şi medicamente.

Bogdan Opriță, medic şef UPU SMURD, Spitalul Floreasca: „Capacitatea noastră conform planului alb este de a primi 50 de victime critice pe oră. Deci în primele momente este foarte probabil să nu putem să facem faţă fluxului mare de victime care vin pentru că cele mai multe se autoevacuează. Experienţa altor dezastre de acest tip ne-a arătat că, în general, persoanele cele mai vocale şi revendicative sunt cele care au leziuni uşoare.”

Anul trecut, sistemul de urgență din România a trecut și printr-un test extrem, cel mai mare după Revoluție. S-a testat reacția în cazul unui seism devastator. Concluziile arată că avem în continuare nevoie de îmbunătățirea infrastucturii de comunicații și simplificarea procedurilor birocratice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă