Intervenții chirurgicale pe inimi cât o nucă, la Spitalul Marie Curie din Capitală. O mare reușită: Peste 96% dintre micuții operați în ultimii 10 ani trăiesc

19 aprilie 2022, 19:58

Elena nu are nici două luni și, fără ajutorul specialiștilor de la San Donato din Italia, nu ar fi fost salvată. Ei au revenit în România și, împreună cu echipa de la Marie Curie pe care au format-o din 2013 încoace, au făcut o nouă intervenție de excepție.

Dr. CĂTĂLIN CÂRSTOVEANU, șeful Secției ATI neonatologie, Spitalul „Marie Curie”: Artera pulmonară iese din ventriculul stâng şi ar trebui să iasă din dreptul şi aorta iese din ventriculul drept, ar trebui să iasă din ventriculul stâng. Se mută coronarele, care sunt de 2 mm, eu nu văd firul, este atât de mic, încât nu-l vedem.

Peste 1.500 de copilaşi, unii cu inimi cât o nucă, au fost operaţi la Marie Curie în cei aproape 10 ani de când a fost încheiat acordul cu italienii de la San Donato. Peste 96 la sută dintre ei trăiesc.

140 de medici, asistenți și tehnicieni au învațat de la specialiștii din Italia să opereze şi cele mai mici inimi.

Prof. dr. ALESSANDRO FRIGIOLA, președintele Asociației Bambini Cardiopatici Nel Mondo, Italia: Rezultatele sunt foarte bune, comparabile cu cele din cele mai bune centre europene. Să creezi o echipă chirurgicală este nevoie de 10-15 ani, înainte să devină independentă. E greu să realizezi aşa ceva.

Echipa de la Spitalul Marie Curie poate acum să lucreze și fără supravegherea mentorilor. 5% dintre micuţii cu urgenţe, care nu pot fi ajutaţi aici, sunt operaţi în Italia. Periodic însă, medicii din peninsulă revin în România.

Prof. dr. TAMMAM YOUSSEF, coordonatorul proiectului România, director medical internațional Grupul San Donato, Italia: Iau pe toată echipa de aici, îi iau cu mine în misiuni în Irak, Iordania, Senegal, s-au dus cu mine ca să învețe și ei pe alții la rândul lor. Cred că o să ajungem ca în 2025 n-o să mai iasă niciun copil să fie operat în străinătate.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Cred că avem speranța, ceea ce se întâmplă aici la Marie Curie ne arată care este calea dreaptă. Calea dreapta este să putem face aceste intervenții în România și doar excepțional să apelăm la alte servicii medicale.

Anual, se nasc o mie de bebeluşi cu malformaţii cardiace, iar între 100 şi 150 riscă să moară, dacă nu sunt operaţi urgent. Numai la Marie Curie, sunt 10 în stare gravă, în aşteptare la ATI. Intervenţii se fac acum constant la Bucureşti, Târgu Mureş și uneori la Cluj. În toată țara ar fi nevoie de cinci centre. Acordul cu italienii a fost prelungit pentru încă 3 ani tocmai pentru a putea pregăti specialiștii de care avem nevoie la Timişoara şi Iaşi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite