Interpol avertizează cu privire la creșterea numărului de atacuri cibernetice care exploatează teama de COVID-19

Pandemia COVID-19 a favorizat creşterea numărului atacurilor cibernetice în circa 50 de ţări, ţinte tot mai frecvente devenind guvernele şi instituţiile sanitare, a avertizat marţi Interpol, potrivit AFP.

04 August 2020, 15:54 (actualizat 04 August 2020, 16:01) Știrile TVR |
Atac cibernetic

Agenţia internaţională de cooperare a forţelor de poliţie a detectat între lunile ianuarie şi aprilie circa 907.000 de spamuri, 737 incidente provocate de programe malware şi aproximativ 48.000 de adrese URL cu viruşi informatici, ''toate legate de coronavirus''.

Aceste date au fost colectate de Interpol printr-un sondaj adresat între aprilie şi mai celor 194 de state membre ale organizaţiei. Au răspuns în total 48 de ţări, dintre care 42% în Europa, 19% în Asia, 17% în Africa, 12% în America şi 10% în Orientul Mijlociu. Au furnizat de asemenea informaţii ''parteneri privaţi'', cum ar fi companiile specializate în securitate informatică.

''Atacatorii cibernetici îşi dezvoltă şi îşi sporesc atacurile într-un ritm alarmant, exploatând teama şi incertitudinea provocate de situaţia economică şi socială instabilă din cauza COVID-19'', a menţionat într-un comunicat secretarul general al organizaţiei Interpol, Jürgen Stock.

''Dependenţa tot mai mare faţă de lumea internetului creează de asemenea noi oportunităţi (de atacuri), întrucât multe companii şi persoane particulare nu se asigură ca mijloacele lor de protecţie (online) să fie actualizate'', mai notează Interpol.

Circa două treimi dintre ţările care au participat la evaluare au sesizat fapte de escrocherie sau de ''phishing'' pentru sustragerea de date personale, hackerii pretinzând a fi guverne ori autorităţi sanitare.

A doua tehnică cea mai frecventă este răspândirea de programe malware însoţite de o cerere de răscumpărare, cu o ''evoluţie în alegerea ţintelor'' pentru ''maximizarea pagubelor şi a câştigurilor financiare''.

A sporit astfel numărul atacurilor care dezorganizează infrastructurile sanitare, pentru a le cere apoi o răscumpărare, cu un vârf notabil al acestor acţiuni în primele două săptămâni din aprilie. Numeroase grupuri de atacatori cibernetici care erau inactive în ultimele luni au reintrat în acţiune, a observat Interpol.

Înregistrarea unor nume de domenii internet folosind cuvinte cheie precum ''coronavirus'' sau ''COVID'' este de asemenea în creştere semnificativă şi se află pe locul trei în rândul tehnicilor de fraudă informatică. Aceste web-siteuri frauduloase păcălesc internauţii care caută materiale medicale sau informaţii despre noul coronavirus şi, printre alte delicte, le sustrag datele personale.

Statele care au participat la investigaţia Interpol au constatat de asemenea o circulaţie masivă a informaţiilor false.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 12°C
IASI 11°C 5°C
CLUJ 17°C 6°C
CONSTANTA 20°C 15°C
CRAIOVA 13°C 7°C
BRASOV 17°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI