„Internetul suveran”. Cum transformă Putin Rusia într-un „gulag digital”

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
7 aprilie 2022, 12:55

„Internetul suveran”, armă esențială a propagandei ruse, a fost teoretizat de Igor Așmanov, magnat al Runet (internetul rusesc) și soțul Nataliei Kaspersky, co-fondatoarea companiei de securitate antivirus Kaspersky Lab.

Teoriile care se află la baza „internetului suveran”:

  • Google, Facebook, Twitter sunt arme ideologice îndreptate împotriva Rusiei;
  • Google este o operațiune sub acoperire a serviciilor secrete americane;
  • Fiecare țară are dreptul la „suveranitate informațională”, prin care guvernul controlează informația care ajunge la populație;
  • Occidentul practică suveranitatea informațională camuflând-o în narațiunea libertății de exprimare;
  • Dacă ideologia ta este importată, cum se întâmplă cu liberalismul, atunci înseamnă că joci după reguli străine și, prin urmare, ești dependent de o definiție străină a libertății și vinovăției;
  • Ideologia nu trebuie importată, ci creată în interiorul țării, la fel ca sistemele operaționale, rachetele, insulina și grâul;
  • Odată creată, ideologia trebuie protejată prin suveranitate informațională;
  • La fel ca URSS, internetul se va prăbuși și se va sparge într-o mulțime de „interneturi suverane”, pe care statele le vor „naționaliza” pentru a putea fi adaptate securității naționale.

Rozkomnadzor

Vârful de lance al „internetului suveran” este Rozkomnadzor, centrul prin care puterea de la Kremlin monitorizează și controlează activitatea utilizatorilor de internet din Rusia.

În mai 2019, Vladimir Putin a semnat o nouă legislație pentru a stopa accesul la informații care contrazic narațiunea oficială a regimului, iar tehnologia occidentală a ajutat la construirea acestui aparat de cenzură.

La Moscova, autoritatea de reglementare a internetului Roskomnadzor a înființat un birou central de control în Derbenevskaya 7, într-o clădire renovată din cărămidă roșie din secolul al XIX-lea. Centrul de Monitorizare și Control a Rețelelor Publice de Comunicații numără 70 de angajați. În funcția de director a fost plantat Serghei Kutorțev, un fost ofițer al serviciilor de securitate ruse.

Rozkomnadzor a cerut furnizorilor de servicii de internet să instaleze filtre, se arată în raportul „Noua Cortină de Fier”, realizat de jurnaliștii de investigație Andrei Soldatov și Irina Borogan. Filtrele sunt folosite pentru bloca site-urile „neprietenoase” regimului Putin. O organizație rusă a înlocuit registratorii de internet, preluând controlul asupra registrelor de internet. Mai exact, Kremlinul va decide cine va putea găzdui un site web.

„Un sistem cu nume de domenii (NSDI) a preluat funcțiile DNS-ului global (Domain Name System). Furnizorii ruși de servicii de internet sunt obligați să furnizeze date privind transferurile transfrontaliere de date și punctele de schimb pe internet.

Tehnologia străină a ajutat la construirea sistemului. Centrul de monitorizare al Rozkomnadzor se bazează pe 30 de servere furnizate de Lenovo, companie deținută de China, și alte 30 de la compania americană Super Micro Computer Corp. În toată țara, Roskomnadzor le-a oferit Deep Packet Inspection furnizorilor ruși de servicii de internet, cumpărat de la firma israeliană Silicom Ltd. Firma israeliană a vândut dispozitivele către RDP.ru, parte a Rostelecom, care, la ordinele centrului de cenzură al lui Rozkomnadzor, a distribuit tehnologia”, se arată în raport.

„Nu citești doar adresa de pe scrisoare, ci deschizi plicul”

Majoritatea instrumentelor de inspecție digitală verifică „anteturile” unui pachet de date – unde se îndreaptă și de unde provin.

„Intrusive Deep Packet Inspection, o tehnologie occidentală, filtrează întregul trafic de internet. Permite furnizorilor de rețea să examineze pachetele digitale ale mesajului, citind detalii precum site-ul web pe care îl vizitează un utilizator sau conținutul mesajelor necriptate.”

„Nu citești doar adresa de pe scrisoare, ci deschizi plicul”, explică un inginer însărcinat cu inspecția profundă a pachetelor.

Centrul de cenzură al lui Roskomnadzor nu doar monitorizează traficul, ci suprimă site-uri întregi, fie într-o anumită regiune, fie în întreaga țară.

„De la începutul anului 2021, Roskomnadzor a cerut furnizorilor de servicii de internet să treacă la Sistemul național al numelor de doemniu (NSDI), ca înlocuitor pentru sistemul global de domenii de internet”, subliniază autorii raportului.

La sfârșitul lui 2021, sistemul controla 73% din traficul general de internet și 100% din traficul de telefoane mobile al țării.

În iunie 2021, „Roskomnadzor a început să blocheze serviciile VPN care eludează restricțiile locale. Opera VPN, un serviciu major, a încetat să funcționeze, iar compania a încetat să ofere servicii în Rusia. În lunile următoare, Roskomnador a blocat șase servicii VPN suplimentare.”

Putin vs. Tor

O altă țintă a Roskomnadzor a fost Tor, un software de criptare care permite utilizatorilor să ocolească restricțiile web impuse local. Potrivit raportului, se estimează că 300.000 de ruși depind de Tor – aproximativ 15% dintre utilizatorii Tor la nivel mondial.

Pentru cenzorii ruși, Tor a fost o pradă importantă, prin rezonanța sa simbolică și tactică. Dezvoltat la mijlocul anilor 1990 de către US Naval Research Laboratory, Tor a fost perceptul mereu la Kremlin ca fiind o tehnologie dezvoltată pentru a oferi ajutor activiștilor.

În timp ce regimul Putin caută să transforme Rusia într-un „gulag digital”, tot mai multe companii din sectorul BigTech caută să scape din naufragiul economic al țării, mutându-și activitatea în state precum Turcia sau Georgia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite