Internetul, sărbătorit pe 29 octombrie. Traficul global de date mobile, în creștere de șapte ori în perioada 2016 – 2021

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET.

29 Octombrie 2017, 07:59 (actualizat 29 Octombrie 2017, 10:21) | Magda Manea |
Ziua Internaţională a Internetului 2015
Ziua Internaţională a Internetului 2015
Atacuri phishing, internet, viruși, securitate cibernetică. Arhiva
Siguranţa pe internet
internet
Accesul la Internet, mai important decât spălatul
Cât investesc și ce cumpără românii pe internet
browser internet
Internetul a depăţit presa scrisă în preferinţele publicului sportiv
Internet pentru toţi

În anul 2016, ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet acasă a fost de 65%.

  • 65% dintre gospodăriile din România au avut, în anul 2016, acces la reţeaua de internet de acasă, 65,4% dintre acestea fiind localizate în mediul urban.
  • 69,7% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16-74 ani au folosit internetul în 2016.

Faţă de anul 2015, ponderea utilizatorilor de internet  cu  vârste cuprinse între 16 și 74 ani a crescut cu 1,2 puncte procentuale, numărul acestora ajungând la 10,6 milioane de persoane.

Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei  la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, în anul 2016, aproape două din trei gospodării din  România (65,0%) au acces la reţeaua de internet de acasă.

 

(w460) Internet p

Faţă de anul 2015, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 4 puncte procentuale.

În profil teritorial, la nivelul anului 2016, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmată la mare distanţă de regiunile  Nord-Vest,  Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru şi Sud -Est.

Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet, sunt înregistrate de regiunile Sud-Muntenia (58,0%) şi Nord-Est (57,1%).

Internetul pe mobil

Telefonul mobil a devenit, în ultima vreme, accesoriul de nelipsit din mâna fiecărui român. Studiile arată că numărul celor care se conectează la internet prin intermediul smartphone-ului a crescut semnificativ. Cei mai mulți își citesc mail-urile de pe telefon ori intră pe rețelele de socializare. Nici numărul celor care aleg să plătească facturile, direct de pe telefon, nu este deloc mic. Aceste creșteri se datorează ofertelor de net puse la dispoziție de marile companii de telefonie mobilă, dar şi faptului că aproape toţi furnizorii de utilităţi, au dezvoltat platforme care permit plata facturilor direct de pe telefon.

Se așteaptă ca traficul global de date mobile să crească de șapte ori în perioada 2016 - 2021.

În februarie 2017, dispozitivele mobile au reprezentat 49,74% din numărul de vizualizări ale paginilor web din întreaga lume, Asia și Africa fiind în top. Nigeria a înregistrat cea mai mare rată de trafic pe internet provenită de la dispozitivele mobile, urmată de India, Africa de Sud, Indonezia și Thailanda. Media globală a fost de aproape 50% în 2016.

 

(w460) internet

Aplicațiile mobile sunt din ce în ce mai populare. Cele două magazine cu cele mai populare aplicații, Google Play și Apple Store App, au 2,8 și 2,2 milioane de aplicații disponibile.

În 2016, aproximativ 23% dintre utilizatori au abandonat o aplicație după o singură utilizare, 27% dintre utilizatori au încetat să utilizeze o aplicație după două până la cinci ori și 38% au folosit aplicația de mai mult de 11 ori înainte de a opri utilizarea aplicației.

Gmail, serviciile Google Play, Google Maps, YouTube și Google sunt cele mai populare aplicații Android din întreaga lume, în timp ce Facebook, YouTube, Instagram și Skype pentru iPhone erau aplicațiile cu cea mai mare acoperire în rândul utilizatorilor globali de dispozitive mobile pentru iOS.

Rețelele sociale sunt printre cele mai populare activități ale utilizatorilor de internet mobil. Facebook a avut 1.74 miliarde de utilizatori activi pe mobil lunar, la sfârșitul anului 2016. Facebook Messenger este pe locul doi. Cu aproximativ 1,2 miliarde utilizatori activi lunar, WhatsApp este liderul aplicației de mesagerie mobilă din lume.

În afară de rețelele sociale, utilizatorii de internet mobil vizionează și videoclipuri. Începând cu al patrulea trimestru din 2016, dispozitivele mobile au reprezentat 54% din vizualizările video online. Cel mai mare titlu de aplicații de divertisment din Apple App Store este Netflix, urmat de video Tencent.

 

(w460) Cât inves

Comerțul online este în creștere, întrucât se estimează că veniturile din comerțul pe mobil la nivel mondial vor crește de la aproximativ 170 de miliarde de dolari în 2016 la aproape 694 de miliarde de dolari în 2019.

În al patrulea trimestru din 2016, comenzile online plasate de pe un smartphone au avut o valoare medie de 115,52 dolari SUA, în timp ce valoarea medie a comenzilor plasate de pe computere a fost de 106,98 dolari SUA.

O scurtă istorie a internetului

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET.

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie.  În această zi, în urmă cu 48 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul 'log' către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g“.  Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.

În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

 

(w460) Internetul

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

 

 

 

Surse:

Istitutul national de statistica

statista.com

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SCI-TECH
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 30°C
CLUJ 25°C 22°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI