Intermediarii care ajută Rusia să fenteze sancțiunile pentru a cumpăra componente din Occident ca să-și construiască dronele Orlan-10. O investigație IStories, Reuters și RUSI

O dronă Orlan-10
O dronă Orlan-10
16 decembrie 2022, 11:29

Potrivit RUSI din Marea Britanie, dronele Orlan conțin componente de la companii americane precum Altera, Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, STMicroelectronics și NXP Semiconductors din Europa, precum și de la Renesas Electronics și Saito Seisakusho din Japonia.

Centrul tehnologic special al Rusiei care produce aceste drone a fost vizat de sancțiuni și, prin urmare, nu poate cumpăra singur componente. Cu toate acestea, intermediarii din SUA, China și Rusia fac posibilă stabilirea unei legături între furnizorul occidental și exportatorul rus pentru a evita restricțiile.

Unul dintre acești intermediari este compania rusă SMT-Ilogik, care furnizează componente străine către Centrul Tehnologic Special. Mai mulți coproprietari ai acestei companii au fost enumerați ca angajați ai centrului în 2021. SMT-Ilogik, la rândul său, primește livrări de la Asia Pacific Links din China. De când a început invazia rusă în Ucraina, Asia Pacific Links a trimis componente în valoare de 6 milioane de dolari către SMT-Ilogik. Aproape toate piesele importate au sosit din China, etichetate drept nemilitare.

Există și un intermediar american. Ik Tech, între 2018 și 2021, a furnizat bunuri în valoare de 2 milioane de dolari către Rusia. Mai mult de 90% dintre acestea au fost exportate de SMT-Ilogik. În special, aproape 1.400 de module de procesare GUM3703FEBY produse de Gumstix, care sunt folosite în Orlans, se aflau printre aceste bunuri.

În februarie, proprietarul companiei a fost arestat sub acuzația de contrabandă cu produse militare și cu dublă utilizare în Rusia. El a declarat în fața instanței că anumiți manageri ruși, în 2016, l-au implicat „în furnizarea de produse, ocolind în același timp restricțiile la export”.

Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru a căuta personalul militar ucrainean și pentru a bloca focul. Dronele pot, de asemenea, să intercepteze convorbiri, să bruieze comunicațiile și să trimită mesaje de propagandă.

Potrivit expertului militar Pavel Lujin, Rusia dispunea de aproximativ 1.500 de Orlan înainte de începerea războiului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite