Interes scăzut pentru vaccinare, calculele arată că nu putem atinge anul acesta gradul de imunizare colectivă

Interesul românilor pentru vaccinare a scăzut dramatic după tergiversarea cadrului legislativ care să impună obligativitatea certificatului verde. După zile cu peste 100.000 de oameni prezenți în centrele de imunizare pentru a face prima doză, am ajuns acum la un sfert din cifră. Un calcul simplu arată că nu mai putem atinge anul acesta gradul de imunizare colectivă. În plus, după redeschiderea școlilor, numărul cazurilor va crește, atrag atenția specialiștii.

09 Noiembrie 2021, 19:02 (actualizat 09 Noiembrie 2021, 19:44) Știrile TVR |

În 26 și 27 octombrie, peste 111.000 de persoane făceau prima doză de vaccin, recorduri pentru cele 10 luni ale campaniei de vaccinare.

Mai mult de jumătate au ales vaccinul de la Johnson&Johnson, care oferă doar 60% protecție, pe o durată mai scurtă, dar asigură obținerea certificatului verde în numai 10 zile.

De atunci, numărul celor care au făcut prima doză de vaccin a scăzut de aproape patru ori. S-a întâmplat după ce Senatul a respins legea care introducea obligativitatea certificatului verde pentru angajaţi, în unele instituții publice. Apoi a fost amânată votarea legii în procedură de urgență la Camera Deputaților, forul decizional.

DR. VALERIU GHEORGHIȚĂ, președintele CNCAV: S-a tergiversat foarte mult elaborarea cadrului legislativ. Este important și cred că strategic, pentru noi, să adoptăm acest certificatverde digital cât mai repede cu putință.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Alexandru Rafila, spune că legea trebuie să ofere acces la testare și să nu pună în pericol sistemul de sănătate, prin eventuale concedieri. Potrivit proiectului, angajații care refuză să se vaccineze gratis sau să se testeze periodic pe banii lor pot avea contractul suspendat pentru 30 de zile, și la stat, și la privat. După 30 de zile, pot fi concediați.

ALEXANDRU RAFILA, vicepreședintele Camerei Deputaților: La sfârșitul depunerii amendamentelor, vineri, probabil, o să putem să avem o ședință, ulterior vom da un raport care va fi transmis celorlalte comisii din Parlament, să poată să intre într-o procedură de adoptare care să nu prevadă discriminări.

Medicii avertizează: Valul 4 înca nu a trecut, deși numărul cazurilor noi a mai scăzut. Și testări sunt mai puține. Iar fără scutul obținut prin vaccinare, multe vieți sunt încă în pericol.

OCTAVIAN JURMA, medic și cercetător: Situaţia este îngrozitor de gravă. Deşi avem un număr aproape similar de cazuri, numărul de decese este de aproape patru ori mai mare, avem aproape de două ori mai mulţi oameni la ATI, de două ori mai mulţi oameni în spitale. Situaţia este incomparabil mai gravă decât în vârful valului 2. Certificatul verde are un rol de triaj epidemiologic foarte important.

ANITA PANAIT, director executiv HORA: Cu siguranţă, introducerea acestui certificat este singura cale de a crea puţină ordine. Se demonstrează în Europa că oamenii au putut să-şi reia activitatea, restaurantele funcţionează. La noi, rata vaccinării fiind foarte scăzută, n-ajută pe nimeni.

Speranţele ca anul acesta să fie atins pragul minim pentru imunizare s-au năruit. Şi Guvernul anunţă amânarea ţintelor.

ANDREI BACIU, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Pentru anul 2022, 20% pentru copiii sub 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, 70% pentru populația generală, cu vârstă mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, 90% în populația generală eligibilă.

DR. VALERIU GHEORGHIȚĂ, președintele CNCAV: Daca menținem acest ritm, numărul total de persoane pe care-l putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8.5 milioane. O rată de vaccinare de 50% din populația eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar și pentru valul 4, care nu este încă finalizat.

Pâna acum, doar 38% dintre români au făcut cel puțin o doză de vaccin.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI