Interes scăzut pentru școlile profesionale. În Dolj au fost ocupate doar jumătate din locurile existente

În timp ce pe piața muncii tinerii calificați sunt tot mai greu de găsit, școlile profesionale sunt ocolite de elevii care termină opt clase. În Dolj doar jumătate dintre clasele profesionale au avut căutare. Directorii de școli se plâng că inclusiv elevii cu medii sub 4 la Evaluarea Națională preferă să meargă la licee și nu să învețe o meserie.

04 August 2022, 11:17 Știrile TVR |

Este criză acută de elevi la școlile profesionale din Dolj. Din 41 de clase de învățământ profesional s-au depus dosare de înscriere doar pentru jumătate dintre acestea iar dezinteresul este chiar mai mare față de anul trecut.

De exemplu la Colegiul Economic Gheorghe Chițu din Craiova au fost două clase de învățământ profesional una pentru ospătar iar cealaltă pentru bucătar. Însă doar una a avut succes. Nici alte domenii nu au fost mai atractive pentru elevi. Specializarea de electrician auto care a fost inclusă în școli de anul acesta nu a avut succes în rândul elevilor.

Asta în timp ce patronii servitorilor se plâng că găsesc tot mai greu forță de muncă calificată, iar salariile nu sunt deloc de neglijat în acest domeniu.  Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au făcut nenumărate campanii de promovare a școlilor profesionale și pun rezultatele slabe pe seama mentalității părinților care nu agrează acest tip de învățământ și îndrumă elevii spre liceu

În plus de vină este chiar sistemul de învățământ care pune la dispoziție prea multe locuri la licee bune.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI