Inteligența artificială vine în ajutorul celor aproape 400.000 de dislexici din Danemarca

Pentru multe persoane dislexice, exprimarea în scris reprezintă o provocare. Chiar și simplele mesaje text pot reprezenta o dificultate. O dată cu apariția inteligenței artificiale au apărut și programe care corectează și chiar pot scrie texte. Este un mic salt calitativ care poate ajuta mare parte dintre cei aproximativ 400.000 de danezi dislexici.

16 Septembrie 2023, 11:39 Știrile TVR |

Kasper Hjortvig este angajat în departamentul Resurse Umane la compania IT Online Plus din Odense. Este dislexic și numeroasele greșeli de ortografie l-au costat un loc de muncă în trecut. Multă vreme, el s-a resemnat cu faptul că îi era ușor să vorbească, dar dificil să scrie.

Kasper Hjortvig, lucrător în Resurse Umane: Am fost concediat pentru că sunt dislexic. Mi-a luat mult timp să trec peste asta. Îmi pierd curajul de fiecare dată când văd o foaie de hârtie albă. Nu mă inspiră. Nu știu de unde să încep. Este pur și simplu trist.

După ce inteligența artificială a devenit mai răspândită în ultimul an, a căpătat mai multă încredere. Cu ajutorul unui website el elimină greșelile de ortografie, iar noua tehnologie îl ajută să scrie texte.

Trine Gandil, expert și lector la Colegiul Universitar din Copenhaga: Poate că va fi un mic salt calitativ pentru dislexici și pentru alte persoane cu dificultăți de limbaj scris. Pentru că acest lucru îl face pe dislexic independent.

El poate cere ChatGPT să îi citească textul sau să îl formuleze diferit.

Kasper Hjortvig, lucrător în Resurse Umane:  Prima dată când am deschis aplicația a fost un sentiment nebunesc. A fost ca și cum ar fi avut o voce în dezbaterea scrisă.

Dyslexia Association susține că inteligența artificială va facilita accesul dislexicilor la educație și la un loc de muncă.

Gry Kaalund Nicolaise, purtător de cuvânt al Asociației Daneze pentru Dislexie: Pur și simplu, este vorba de a le oferi dislexicilor un instrument pentru a putea funcționa pe picior de egalitate cu toți ceilalți și pentru a le oferi posibilitatea de a fi la fel de inteligenți în scris cum sunt în realitate.

Trine Gandil, expert și lector la Colegiul Universitar din Copenhaga: Modelul lingvistic poate divaga și scrie ceva greșit, este important să înveți să citești critic.

Kasper Hjortvig, lucrător în Resurse Umane: Nu mă dau bătut când trebuie să scriu. Sunt mai puternic în exprimarea mea verbală, iar acum pot să transpun această formă și pe hârtie. Perfect. Vreau să folosesc acest lucru.

Aproape 12% dintre elevii din clasa a IX-a sunt dislexici, potrivit Ministerului Educației din Danemarca.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI