Inteligența artificială, 5G, dispozitive pliabile, tehnologie de supraveghere, rezoluții 8K și robotică la târgul Consumer Electronic Show, de la Las Vegas

7 ianuarie 2020, 09:19

Disputa comercială a președintelui Trump cu China a determinat unele dintre cele mai mari firme de tehnologie din țara comunistă să anuleze sau să-și reducă implicarea în evenimentul din Las Vegas. CES generează interes în special pentru gadgeturile care apar, printre care se numără asistenți virtuali pentru casele inteligente, roboți și aplicații domestice ale inteligenței artificiale, dispozitive pentru comunicare, televizoare ce încearcă să impună noi standarde de calitate a imaginii.

Îl cheamă Lovot, a fost creat de o companie japoneza și este deja vedeta târgului CES de la Las Vegas.

Micuțul i-a fermecat pe jurnaliștii care au vizitat expoziția. Lovot este dotată cu inteligentă artificială și recunoaștere facială, așa că știe cine îi este prieten.

Creatorii spun ca Lovot a fost gândit ca un antidot împotriva singurătății iar publicul țintă sunt cei care nu își pot lua animale de companiei din considerente de spațiu sau de timp. Iar Lovoto le poate ușor lua locul.

Este pentru prima oară când acești roboti se pot cumpăra, chiar dacă deocamdată doar în Japonia și costa 3 mii de dolari.

Și nu sunt singurele variante. Tot la CES a fost prezentat și Qoobo un robot pisică, îmbrăcat în blana și care reacționează la mângâieri.

CES Las Vegas este dominat de roboti și aplicații bazate pe inteligenta artificială. Printre acestea, dispozitive împotriva problemelor de acnee sau care își antrenează creierul pentru un somn odihnitor.

O tigaie care verifică greutatea și temperatura ingredientelor înainte de a ghida utilizatorul prin intermediul unei aplicații, butoane pentru aragaz inteligente, care permit proprietarilor să crească flacăra aragazului prin comandă vocală și îl opresc automat dacă este lăsat nesupravegheat prea mult timp, dar și rafturi inteligente, care monitorizează reducerea cantităților de alimente se numără printre exponatele domeniului casnic.

Sistemul Townew promite să elibereze oamenii de truda de a lega pungile de gunoi. Coșul se deschide automat atunci când detectează un obiect din apropiere, iar sacii se sigiliează singuri, la o simplă apăsare a unui buton.

În materie de televiziune, Samsung va prezenta un ecran fără margini iar LG un model OLED flexibil, de 65 de inch, care coboară în tavan. De asemenea, tehnologia 8K primește un impuls. Aceasta dispune de patru ori mai mulți pixeli decât 4K și de 16 ori mai mari decât ecranele 1080p.

Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo vor fi filmate în formatul „super hi-vision”, dar încă nu este clar care companii de transmisie vor susține inițiativa, în afara NHK din Japonia și Rai din Italia. Cu puțin conținut 8K, producătorii de televiziune sunt presați să demonstreze că tehnologiile lor îmbunătățesc în mod vizibil calitatea imaginii, față de discurile Blu-Ray și transmisiile video cu rezoluție mai mică. Va apărea și o nouă tehnologie în televiziune: Mini-LED.

În materie de roboți și AI, Star Labs, divizie a Samsung, prezintă Neon, descris ca un „om artificial”. Alte detalii nu au fost făcute publice, dar a fost confirmat faptul că nu este destinat să înlocuiască asistentul virtual al firmei, Bixby.

Alți roboți sunt meniți să distreze, cum este MarsCat, de la Elephant Robotics din China. MarsCat este un amestec de felină cu robo-câinele Aibo de la Sony, care se poate juca cu jucării, recunoaște vocea proprietarului și chiar poate interacționa cu pisicile reale. Tombot promovează un cățel robot labrador.

Mașina, sensibilă la atingere, este destinată persoanelor în vârstă și altora care vor un animal de companie, dar nu pot interacționa cu un animal adevărat. Tombot a fost conceput echipa din spatele Muppets și este cu siguranță drăguț, dar limitat în funcții.

Dolphin1 al OceanAlpha este o dronă care poate salva vieți, controlată de la distanță. BMW, Mercedes-Benz, Hyundai și Nissan se numără printre producătorii auto care promit că vor prezenta noi concepte. Honda a spus că își va dezvălui propriul asistent virtual, care poate fi chemat cu cuvintele trecute „OK Honda”.

LG va prezenta WebOS Auto, un sistem de operare pentru mașinile conectate la internet.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite