Întâlnirea Biden-Putin – evenimentul săptămânii, declarația săptămânii, analiza săptămânii la „Lumea Azi”

Întâlnirea Biden - Putin evenimentul săptămânii
Întâlnirea Biden - Putin evenimentul săptămânii
19 iunie 2021, 16:56

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au trecut în revistă problemele care despart Statele Unite și Rusia. Este doar un început, dar pare că există șansa depășirii obstacolelor dintre cele două puteri.

Discuțiile s-au desfășurat în spatele ușilor închise și au inclus, în afara relațiilor bilaterale, dosare fierbinți, cum ar fi situația din estul Ucrainei, Coreea de Nord, Siria, deschiderea rutelor arctice, dosarul nuclear.

La finalul întrevederii, Vladimir Putin și Joe Biden au avut conferințe de presă separate.

Vladimir Putin: „O părere generală… Cred că nu a fost animozitate. Din contră, întâlnirea noastră a avut loc, în principiu avem păreri diferite în multe zone, dar, din punctul meu de vedere, ambele părţi au demonstrat dorinţa de a ne înţelege şi de a găsi căi de a ne apropia poziţiile. Discuţia noastră a fost constructivă.

Joe Biden: „Preşedintele Putin şi eu împărtăşim o responsabilitate unică de a gestiona relaţiile dintre două ţări puternice şi mândre. O relaţie care trebuie să fie stabilă şi predictibilă. Trebuie să fim capabili să cooperăm în interesul nostru comun. Acolo unde sunt diferenţe, vreau ca preşedintele Putin să înţeleagă ce spun când spun şi ce fac când fac. Şi cum vom răspunde la acţiuni specifice care afectează interesele Americii.

Cei doi șefi de stat au decis să negocieze controlul armamentelor și să abordeze împreună războiul cibernetic, dar și să trimită reciproc ambasadori.

Discuțiile au durat mai puțin de patru ore, cu mult mai puțin decât au estimat consilierii lui Joe Biden. Dacă Putin a spus că Biden este un partener pragmatic, constructiv, și că au găsit un limbaj comun, Joe Biden a spus că i-a zis omologului rus că trebuie să existe reguli de drum pe care și unii și alții să le urmeze.

Declarația săptămânii

Vladimir Putin despre Joe Biden: „Imaginea preşedintelui Biden creată de presa noastră şi cea americană nu are nimic în comun cu realitatea. A făcut un drum lung. A traversat oceanul, diferenţa de fus orar… Când zbor undeva, poate fi obositor. Dar nu, el pare vesel. Am vorbit cu el, faţă în faţă, două ore, poate mai mult. Este în formă. Din când în când se mai uita în notiţe. Dar toţi facem asta”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite